Vlašić i dalje top zimska destinacija u Srednjoj Bosni

Vlašić i dalje top zimska destinacija u Srednjoj Bosni
photo: Agencija DAN

Vlašić je i dalje najpopularnija zimska turistička destinacija u Srednjoj Bosni, a osim domaćih gostiju, najviše ostvarenih noćenja imali su gosti iz Hrvatske, Turske i Slovenije, izjavio je za agenciju FENA direktor Turističke zajednice SBK/KSB Miroslav Matošević.

Matošević je istakao da je od 1. januara do sredine februara, u poređenju sa istim periodom prošle godine, Vlašić zabilježio povećanje broja dolazaka gostiju za 16,32 posto, te broja noćenja za 23,16 posto.

Ovi pokazatelji nisu u potpunosti vjerodostojni jer se odnose samo na podatke onih koji usluge smještaja prijavljuju Turističkoj zajednici. Najveći broj dolazaka i noćenja zapravo se ne evidentira, pogotovo u privatnim objektima, poput apartmana i vikendica – rekao je Matošević.

Dodao je kako je na Vlašiću bilo problema s vremenskim uslovima, odnosno visokim temperaturama tokom školskih raspusta, što se djelomično negativno odrazilo na očekivani broj posjeta.

Hoteli i smještajni subjekti, koji imaju razvijen sustav menadžmenta, promocije i imidž, nisu imali većih otkazivanja i radili su veoma dobro u dosadašnjem periodu. Nešto veći problem imali su objekti koji, uglavnom, popunjavaju svoje kapacitete na osnovu povećane potražnje i direktne prodaje na samoj destinaciji. Ovo se posebno odnosi na pružanje usluga smještaja u manjim hotelima i vikendicama – utvrdio je direktor Turističke zajednice SBK/KSB.

Kada je riječ o ostalih šest skijaških centara u Srednjobosanskom kantonu, neka od njih su u proteklom periodu, također, imala problema zbog nedostatka snijega, te nisu sva mogla biti otvorena tokom cijele sezone.

Skijališta Brusnica, Busovačka planina i Pridolci imala su dovoljne količine snijega te su većinu vremena otvorena i u funkciji. Najviše problema po pitanju snijega, imale su planine u zapadnom dijelu Srednje Bosne, Raduša i Ranča, dok je ski centar Rostovo, zahvaljujući sistemu umjetnog zasnježivanja, u periodu kad su to vremenski uslovi dozvoljavali, imao veliki broj posjetilaca. Međutim, zbog velikog broja dana s visokim temperaturama, i ovaj skijaški centar je osjetio određene negativne posljedice jer nije bio u mogućnosti raditi cijelu sezonu – istakao je Matošević.

FENA/Agencija DAN