Novinarka Snježana Mulić Softić dobitnica nagrade ‘Srđan Aleksić’

Ovogodišnja novinarska nagrada “Srđan Aleksić” uručena je u srijedu u Mostaru Snježani Mulić Softić, novinarki Al Jazeere Balkans iz Sarajeva.

Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginaliziranim i ranjivim grupama u bh. društvu i za razvoj društveno odgovornog novinarstva, a u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.

Odlukom petočlanog žirija druga nagrada pripala je novinarki Vanji Stokić s portala Etrafika iz Banjaluke, a treća novinarki televizije N1 Anđelki Marković.

Nagradu dodjeljuje Mreža za izgradnju mira, uz podršku USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, koji provodi Catholic Relief Services s partnerima.

Zahvalivši na nagradi, novinarka Mulić Softić kazala je kako joj ovo priznanje mnogo znači, istaknuvši kako je ova nagrada podstrijek novinarima za dobre priče, ali i podstrijek da ne zaborave ljude na marginama.

Svečano uručenje nagrada upriličeno je u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru, na Međunarodni dan mira, a na ceremoniji dodijele nazočnima su se obratili gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, Amra Kazić iz ureda Ombudsmena BiH i direktorica projekta PRO-Budućnost Majda Behrem-Stojanov.

Govoreći o Međunarodnom danu mira, gradonačelnik Bešlić je kazao kako sva tri naroda i ostali u Bosni i Hercegovini trebaju uvažavati različitosti i harmoniju prijateljstva te kako u Mostaru ima mjesta za sve ljude.

Čestitao je dobitnicima nagrada i organizatorima skupa poželjevši da ovakvih događaja bude što više i u budućnosti.

Kazić je naglasila kako je uloga medija nemjerljiva kada je u pitanju pomirenje među ljudima te kako joj je drago što su hrabri i odvažni novinari i mirotvorci večeras nagrađeni.

Po riječima Behrem-Stojanov novinarska nagrada “Srđan Aleksić” je nagrada za ono istinsko, pravo novinarstvo, za borbu za ravnopravnije, pravednije i bolje bh. društvo.

Novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” ustanovili su 2010. godine nevladine organizacije – Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara Republike Srpske, a nagrada je 2013. godine postala dijelom Mreže za izgradnju mira BiH.

Ove godine na natječaj za dodjelu nagrada “Srđan Aleksić” pristiglo je ukupno 13 prijedloga nevladinih organizacija, koje su nominirale novinare i emisije za koje su ocijenili da promoviraju profesionalno izvještavanje i doprinose afirmaciji društveno odgovornog novinarstva u BiH.

Pored ovogodišnjih dobitnica, nominirani su bili i Vanja Stevanović, zatim RTV Zenica, emisija “Glas ludila u eteru”, Arnes Grbešić, Ognjen Tešić, Zlata Behram, Aldijana Hadžihajdarević, Ana Kotur, Slađan Tomić i Gorica Bukić.

FENA

Share this post on social media