Joe Biden čestitao Dan državnosti BiH

Joe Biden čestitao Dan državnosti BiH
Joe Biden čestitao Dan državnosti BiH - photo: AP

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden uputio je čestitku građanima Bosne i Hercegovine povodom Dana državnosti poručivši da SAD ostaju čvrsto predane suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH.

Ostajemo posvećeni jačanju veza između naših ljudi čija su različitost i dinamičnost uvijek jačale naše partnerstvo – istaknuo je Biden na početku svog pisma koje je poslato Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Pokušaji da se potkopa Dejtonski sporazum, napadi na državne institucije i pozivi na secesiju urušavaju stabilnost i budućnost BiH. To također predstavlja prijetnju građanima i normalnim uslovima za život. Dok slavite praznik vaše države, pozivam vas da stavite svoje dužnosti ispred podjele i da okončate politiku nacionalizma – navodi Biden u pismu.

Kazao je kako će fokusiranje vlasti na zajedničke vizije osigurati mirnu, prosperitetnu i demokratsku budućnost, “kakvu građani zaslužuju”.

U godini pred nama radujem se jačanju partnerstva između naše dvije nacije i prijateljstva među našim građanima, kako BiH bude napredovala ka boljoj budućnosti. Želim vam ugodnu i mirnu proslavu nacionalnog praznika – poručio je američki predsjednik Joe Biden.

Patria

Share this post on social media