Momčilo Bajagić-Bajaga dobitnik nagrade “Darko Kraljić” za popularnu muziku

Momčilo Bajagić-Bajaga dobitnik nagrade
Momčilo Bajagić-Bajaga dobitnik nagrade "Darko Kraljić" za popularnu muziku

Muzičar Momčilo Bajagić Bajaga osvojio je nagradu “Darko Kraljić” za 2019. godinu, za muzičko stvaralaštvo/životno djelo u domeni popularne muzike.

Odluku je jednoglasno donio stručni žiri u sastavu Radoslav Graić, predsjednik, i kompozitori Vojkan Borisavljević, Zoran Lesendrić, Srđan Marjanović i Aleksandra Milutinović.

Iza Momčila Bajagića je bogata diskografija i veliki broj hitova koji ga smještaju u sam vrh rok scene u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, i danas njegovi koncerti okupljaju brojnu publiku, kako u Srbiji tako i u regiji“, naveo je žiri.

Ističu da je dobitnik nagrade rok muzičar, kompozitor, tekstopisac, gitarist, vokalni solista i frontmen svoje grupe, i pišu o nedavnim uspjesima muzičara, kada je bila serija koncerata sa Simfonijskim orkestrom i horom RTS-a, decembra 2019. godine u Sava centru, gdje je obilježio 35 godina umjetničkog rada.

Dirigent i kompozitor Vojkan Borisavljević u ime cijelog žirija je zaključio: “Stvaralaštvo autora spada u sam vrh popularne muzike na našim prostorima, njegove pjesme oduvijek izazivaju duboke emocije kod svih generacija slušalaca, a pjesma ”Moji su drugovi” predstavlja neslužbenu himnu svih raseljenih ljudi sa prostora bivše Jugoslavije“.

Nagrada Momčilu Bajagiću Bajagi bit će uručena 27. oktobra, prenosi Tanjug.

FENA/Agencija DAN