Hadžić se žali na plaćanje troškova postupka

Fikret Hadžić, koji je nakon sporazumnog priznanja krivice osuđen na godinu dana zatvora zbog ratovanja u Siriji, žalio se na odluku kojom mu je naloženo da plati troškove suđenja.

Hadžićev advokat Senad Dupovac kazao je da njegov klijent nema zaposlenje, te da zbog toga treba biti oslobođen obaveze plaćanja troškova suđenja.

– Hadžić ne radi, kao ni njegova supruga, a djeca mu idu u školu. U prvostepenom postupku sam tražio da mu se plaćaju dolasci na suđenje i tada je Sudsko vijeće prihvatilo tu odluku. Moj branjenik ima 59 godina, ali još nema dovoljno staža za penziju, a pošto je radnik ‘Hidrogradnje’, već nekoliko godina nema primanja. Živi od toga da nekome cijepa drva ili kad ga kao radnika zaposle – rekao je Dupovac.

Advokat je napomenuo i da je lično otišao u Kakanj po Hadžića da bi ga doveo na ročište, jer optuženi za to nije imao sredstava.

– Predmet u kojem mu se sudilo i dalje traje. On je lično smanjio troškove priznanjem krivice i zato tražimo da bude oslobođen plaćanja – kazao je Dupovac.

Hadžić se obratio Žalbenom vijeću i rekao da “nema nikakvih primanja”.

– Stanje u ‘Hidrogradnji’ zna i javnost i Vi, više godina nemam primanja – kazao je optuženi.

Žalbeno vijeće donijet će odluku o troškovima postupka naknadno.

Početkom jula ove godine Sud BiH je osudio Hadžića na godinu zatvora zbog odlaska na ratište u Siriji. Sud je prihvatio sporazum kojim je Hadžić priznao da je u ljeto 2013., preko aerodroma u Istanbulu, otputovao u Siriju gdje je ratovao.

– Hadžiću se, zajedno sa Enesom Mešićem, Mirzom Kapićem, Salkom Imamovićem, Ibrom Delićem, Jasminom Jašarevićem, Ademom Karamujom i Samirom Hadžalićem sudilo za priključenje terorističkim organizacijama u Siriji. Postupak protiv njih i dalje je u toku – saopćila je Balkanska istraživačka mreža BiH.

FENA

Share this post on social media