Hrvatska: IGK – zbor za čije se audicije čeka u dugačkom redu (FOTO)

Svake godine u vrijeme audicije koju raspisuje, stvore se dugački redovi kandidata željnih nastupa i putovanja. Iako neće biti plaćeni za svoje nastupe, sudjelovanje u uglednom Akademskom zboru Ivan Goran Kovačić (AZIGK) čast je i privilegija, kako za studente, tako i za sve druge koji nisu profesionalci, ali umiju dobro pjevati, javlja Anadolu Agency (AA).

Bojan Barišić, predsjednik zbora, volonterski obavlja svoj posao predsjednika, koji u dvije godine mandata zahtijeva puno angažmana, toliko da bi mogao biti i plaćen.

Bojan je u zbor kao pjevač došao 1996. godine, kada mu je bilo 16 godina. Njegov ujak je bio član zbora i kao dječak često je slušao o zborskim tulumima i putovanjima pa je, kaže, jedva čekao trenutak kada će mutirati i doći na audiciju i postati člana zbora IGK.

Na audiciju je došla i dobro raspoložena studentica novinarstva Jelena iz Zagreba koja kaže:

“Jako mi je lijepo na ovoj audiciji. Uopće nemam tremu, razmišljam o nekim drugim stvarima, ali ću vjerojatno imati tremu kada dođem unutra.”

Na pitanje zašto želi pjevati u zboru IGK, Jelena šaljivo kaže: “Ovaj zbor je ‘cool’, puno putuju po svijetu, a ja želim proputovati cijeli svijet besplatno”.

Na audiciju je došao i Jakov Vidulić, zagrebački student Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) iz Malog Lošinja.

Kad je riječ o motivaciji za nastupanje sa zborom, Jakov kaže:

“Dolazim u IGK kako bih upoznao prekrasne ljude i pjevao, što je najbitnije na svijetu!”

– 70 godina postojanja –

Akademski zbor Ivan Goran Kovačić osnovan je davne 1948. godine tako da uskoro slavi 70. godišnjicu postojanja. Ovo je najveći mješoviti akademski zbor u Hrvatskoj koji broji oko 150 članova.

Na repertoaru imaju najveća djela klasične glazbe, a nastupaju najčešće u pratnji Zagrebačke filharmonije i Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije kada izvode djela za koja im je potreban zbor. Surađuju i sa drugim domaćim ansamblima, a kada gostuju van Zagreba, surađuju sa tamošnjim orkestrima.

Profil članova ovoga zbora je raznovrstan, u velikoj mjeri su to studenti koji studiraju u Zagrebu. Dio članova zbora počeo je nastupati za vrijeme studiranja, ali su ostali u zboru i nakon što su diplomirali i zaposlili se. Ima članova koji su u zboru još od 70-ih godina, tako da su danas već umirovljenici. Zbor sačinjavaju razne profesije: liječnici, profesori, tete u vrtićima, prodavači itd., kaže predsjednik zbora IGK Bojan Barišić.

Budući da je zbor dio Studentskog kulturnog društva Ivan Goran Kovačić (SKDIGK) i kao takav amatersko društvo, članovi zbora nisu plaćeni za svoje nastupe i pjevanjem u zboru se bave iz hobija.

Zbor je specifičan u cijelom svijetu zato što pruža rijetku priliku amaterima, ljudima koji nemaju visoko obrazovanje iz glazbe, izvoditi klasične kompozicije te putovati po svijetu i nastupati u uglednim koncertnim prostorima. Pretprošle godine su boravili u Izraelu, prošle u Bochumu u Njemačkoj, a ove godine su bili u Nišu.

Rado se odazivaju na humanitarne akcije, pa su pjevali za Zakladu Ana Rukavina, za akciju Korak u život, a pjevaju na poziv iz državnih ili gradskih institucija.

Nastupali su na inauguracijama dvoje posljednjih hrvatskih predsjednika, Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović, nastupaju na Dan grada Zagreba, Dan hrvatske državnosti, Dan Hrvatske vojske itd.

– Sluh i glas kao kriteriji za prijem –

Ne nastupaju uvijek svi članovi zbora, stalno ih nastupa stotinjak, jer dio članova zbora obično u vrijeme nastupa ima obaveze, radne ili studentske. Probe dvaput tjedno ima muški, dvaput ženski dio zbora, a zadnjeg dana u tjednu imaju zajedničku probu.

Nastupa 40 do 160 članova, ovisno o zahtjevima nastupa. Ako treba više članova za veći nastup, članovi se mobiliziraju, kaže Bojan.

Kandidati koji prođu na audiciji ulaze u tzv. B zbor koji ima pripreme s dirigentom odvojeno od aktualnih članova.

Oni koji su prošli na audiciji imat će mjesec i pol za pripremu Beethovenove 9. simfonije za nastup u Koncertnoj dvorani Lisinski 9. decembra.

Na prvoj audiciji se ispituje raspon glasa i sluh, kandidati ponavljaju tonove koji im se odsviraju na klaviru.

Audicije su ove godine, zbog velikog interesa, držali u dva termina, sveukupno im se prijavilo 170 kandidata, a primljeno ih je 105. Zbog velikog broja kandidata, zbor svake godine audicije održava na FER-u, a vlastiti prostor, nešto manji, imaju u Opatičkoj ulici u Zagrebu.

Koncerte koje održavaju naplaćuju, a na godišnjoj razini ih sponzorira Grad Zagreb.

(AA)

Share this post on social media