Slovenija: Policijski sindikat najavio štrajk, ministar zaprijetio

Slovenija: Policijski sindikat najavio štrajk, ministar zaprijetio
Slovenija: Policijski sindikat najavio štrajk, ministar zaprijetio

Nezadovoljni prijašnjim obećanjima o povećanju plata slovenski policajci najavili su da će početkom iduće godine stupiti u štrajk na što im je ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs zaprijetio javnom objavom njihovih stvarnih primanja.

Vlada se ne drži dogovorenih sporazuma, zakona i drugih pravnih akata i svjesno ih krši unatoč našim stalnim upozorenjima, zato za 11. januara 2021. u 7 sati najavljujemo početak štrajka“, naveo je u saopštenju sindikat zaposlenih u policiji.

U osnovi spora je dogovorena analiza koja je trebala pokazati jesu li policajci manje plaćeni u odnosu na druge državne službenike sa posebnim ovlaštenjima, odnosno druge kolege u uniformi, nakon čega bi se policijski službenici uvrstili u viši platni razred no jednu je analizu naručila vlada s kojom su nezadovoljni, a drugu su sami naručili kao nezavisno istraživanje, prenosi Hina.

Dok predstavnici policijskog sindikata tvrde da im je ministar unutrašnjih poslova, odbijajući njihovu prekategorizaciju u više platne razrede čak zaprijetio ukidanjem “schengenskog” dodatka za čuvanje granice u vrijeme od ilegalnih migracija, on to negira i tvrdi da nisu potplaćeni u odnosu na druge kolege u uniformi, pa su sada najavom štrajka izvršili dodatni pritisak na vladu.

Ako se najavljeni štrajk provede, bio bi već sedmi takav protest policijskog sindikata u zadnjih deset godina.

Međutim, ministar unutrašnjih poslova sumnja da se iza štrajka kriju i prikriveni politički motivi zbog potencijalne nestabilnosti u vladajućoj koaliciji nakon prijetnji opozicije koja zahtijeva glasanje o povjerenju vladi, pri čemu kao jednog od lošijih ministara vidi upravo ministar unutrašnjih poslova.

Hojs je u utorak na najavu štrajka reagovao nepopustljivo, te je na Twitteru policijskom sindikatu poručio da će, ako do štrajka dođe, odmah javno objaviti kolike plate policajci zaista imaju.

Čim počne štrajk objavit ćemo na mrežnim stranicama ministarstva plate policajaca po pojedinim policijskim upravama i stanicama, kako bi se svi mogli uvjeriti je li takav štrajk opravdan. Prvenstveno, svatko će svoje plate moći usporediti s platama medicinskih sestara, vojnika i drugih važnih zanimanja“, naveo je u poruci sindikalnim predstavnicima Hojs.

FENA/Agencija DAN

Share this post on social media