FOTO: Grabar-Kitarović na 25. obljetnici OS RH

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović prisustvujući obilježavanju 25. obljetnice Glavnog stožera OS RH izjavila je kako Hrvatskoj prijete brojne nove prijetnje, kako globalne tako i one iz susjedstva, javlja Anadolu Agency (AA).

Načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov podsjetio je kako se obljetnica obilježava u spomen na 21. rujna 1991. godine kada je tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman donio odluku o imenovanju generala Antuna Tusa prvim načelnikom Glavnog stožera Hrvatske vojske. Istaknuo je važnost uloge HV-a i policije tijekom Domovinskog rata, ali i u poslijeratnom periodu i u sadašnjosti, kada HV uspješno pomaže stanovništvu pri elementarnim nepogodama, ali i sudjeluje u mirovnim misijama NATO-a.

Grabar-Kitarović je poručila kako je trajni imperativ kontinuirano ulaganje u sustav obrane i nacionalne sigurnosti.
Istaknula je hrvatska vojna saznanja stečena u Domovinskom ratu kao izvornu hrvatsku vojnu izvrsnost, pritom naznačivši i znanja stečena u međunarodnim vježbama i misijama sa savezničkim snagama.

Predsjednica Hrvatske je kazala kako se ta zemlja kao članica EU i NATO-a suočava sa brojnim netradicionalnim sigurnosnim izazovima sa istoka i juga, pri čemu je navela terorizam, nekontrolirane migracije, hibridne i kibernetičke sigurnosne prijetnje, inozemne agresivne postupke te nepoštivanje međunarodnog prava i suvereniteta od strane hrvatskih susjeda.

„Migrantska kriza, koja još nije završila i prijeti daljnjim narastanjem, samo je jedan od čimbenika koji upozorava na važnost izgradnje sustava domovinske sigurnosti“, poručila je predsjednica.

Dodala je kako se rasprava o tome ne smije odlagati ni dana nakon formiranja nove hrvatske vlade.

Na svečanosti koja je održana u Domu Hrvatske vojske „Zvonimir“, uz Grabar-Kitarović i Šundova, nazočili su visoki politički i vojni dužnosnici.

(AA)

Share this post on social media