RADE ČAJIĆ: 40 godina padobranstva, 3.300 skokova, 11 neotvaranja glavnog padobrana… (FOTO)

RADE ČAJIĆ: 40 godina padobranstva, 3.300 skokova, 11 neotvaranja glavnog padobrana... (FOTO)
photo: Agencija DAN

Banjalučanin Rade Čajić narednog mjeseca slavi svoj veliki jubilej: 40 godina aktivnog bavljenja padobranstvom!

Mijenjali su se klubovi, ili barem njihovi nazivi, mijenjale države i reprezentacije za koje je Čajić nastupao, ali ljubav prema padobranstvu nije jenjavala. Dugi niz godina je i nastavnik padobranstva, koji je obučio i za krstarenje nebeskim visinama osposobio veliki broj banjalučkih i prijedorskih padobranaca. Danas je Čajić, tandem-pilot, odnosno padobranski instruktor koji u skoku sa učenikom/putnikom omogućava pojedincima da iskuse skok iz vazduhoplova sa visine od tri, četiri hiljade metara.

– Odrastao sam na Manjači i kada sam prvi put na “Kočićevom zboru” u Stričićima vidio desetine boja na nebu, koje se polako spuštaju na zemlju, znao sam da će padobranstvo biti sastavni dio mog života. Nekoliko godina kasnije vidio sam oglas, došao u Zalužane i tamo upoznao Viktora Kupljenika, koji me je uveo u tajne padobranstva. Prvi skok imao sam 1. maja 1977. godine i do sada sam ih imao više od 3.300 – rekao je Čajić, koji je danas član Padobranskog kluba Banjaluka.

Pored nastavničkog rada, aktivno takmičarski učestvuje na regionalnim i svjetskim takmičenjima, kao što su Kup “Pet zvijezda” u Banjaluci, Prijedorski petrovdanski kup, Balkanski skok prijateljstva u Beogradu, Državno prvenstvo BiH, Državno prvenstvo Srbije, Serija svjetskog kupa u Italiji, Austriji, Njemačkoj, međunarodna takmičenja u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bugarskoj i šire.

– Bio sam učesnik dva svjetska prvenstva. Kao član reprezentacije SR Jugoslavije 1999. godine u Insbruku, a kao član BiH 2010. godine u Nikšiću. Imam više od petnaest nastupa u Svjetskom kupu, a posebno sam ponosam što na ovim takmičenjima nastupamo pod imenom Republika Srpska. To su nam omogućila poznanstva i veze, koje smo stekli 2014. godine kada je Padobranski klub Banjaluka bio domaćin Svjetskog prvenstva. Imao sam brojnih uspjeha, a dva puta sam bio i prvak BiH u skoku na cilj – nastavio je Čajić.

Mnogi smatraju da je skok padobranom zastrašujući, a sa tim se slaže i Čajić.

– Padobranstvo jeste zastrašujuće, ali to upravo i jeste razlog zašto se to radi! Zapravo, ako se ne preplašite, skakanje iz aviona i nema nikakvog smisla. To je suština. Dok sjedite u avionu pored otvorenih vrata na 3.000 metara visine, vi ste veoma preplašeni, vaše tijelo je ukočeno i drhti, vaš um se buni, vrši pritisak na vas. Kroz glavu lete brojne misli i osjećate se kao da vam je mozak u mješalici… Onda izađete iz aviona i sve to prestane! Ulazite u nezamislivi unutrašnji mir, najintenzivniji osjećaj slobode koju ste ikada upoznali. Ono što je uvijek nevjerovatno je to da dok padate ka zemlji, brzinom od 220 kilometara na čas, vi ste potpuno slobodni od straha, možda po prvi put u cijelom svom životu. Za mene, to je najsnažniji aspekt padobranstva – rekao je u dahu Čajić.

Još ne razmišlja o padobranskom penzionisanju.

– Već sam rekao da je padobranstvo postalo sastavni dio mog života i skakaću dok god u meni ima staloženosti i preciznosti. Iza mene je bogato iskustvo i želim da ga prenesem na što više mladih željnih da se oprobaju u skoku sa padobranom, ali i željnih adrenalinskih uzbuđenja – dodao je Čajić.

“Pet zvijezda”

Vazduhoplovni klub “Skajdajv” 3. i 4. juna biće domaćin 5. Memorijalnog kupa “Pet zvijezda”, koji se održava u znak sjećanja na tragično nastradale instruktora padobranstva Nemanju Goronju, pilota Alena Crnalića, te padobrance Stefana Karanovića, Srđana Kosića i Nikolu Stevića, koji su izgubili živote 20. maja 2012. godine na aerodromu “Zalužani”.

– Ovim čuvamo uspomenu na naše bivše članove, koji su tragično nastradali. Kup je svake godine brojniji i očekujemo da se ove godine na njemu pojave takmičari iz petnaestak zemalja – naglasio je Čajić.

Neugodne situacije

Čajić je istakao da je u bogatoj skakačkoj karijeri bilo i neprijatnih situacija.

– Desilo mi se 11 puta da mi se glavni padobran nije otvorio pa sam morao da posežem za rezervnim. Na sreću svaki put sam bio dovoljno priseban. Odgovorno tvrdim da je za neotvaranje glavnog padobrana uvijek isključivi krivac onaj koji ga pakuje, odnosno padobranac. To znači da mala neopreznost može da skupo košta i za to je važno u ovom sportu paziti uvijek na svaki detalj – istakao je Rade Čajić.

Izvor: Glas Srpske/photo: Agencija DAN

Share this post on social media