TRAVNIK: Mališani se družili sa Larisom Cerić i drugim olimpijcima

Istinski Olimpijski dan u Travniku: Mališani se družili sa Larisom Cerić i drugim olimpijcima
photo: Agencija DAN

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine tradicionalno organizuje manifestaciju obilježavanja Dana olimpizma. Ove godine partner Olimpijskog komiteta BiH je Edukacijski fakultet Univerziteta u Travniku, a Travnik je domaćin manifestacije „Olympic Day 2018“.

Učesnici Dana olimpizma danas u Travniku imaju priliku da se upoznaju i okušaju u devet olimpijskih sportova (atletika, fudbal, košarka, odbojka, rukomet, streljaštvo, karate, judo i stoni tenis), druže sa bh. olimpijcima i uživaju u olimpijskom duhu.

Generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH Said Fazlagić u izjavi za Fenu naglašava da je Travnik bio domaćin najuspješnijeg Dana olimpizma u BiH.

– Travnik je organizovao najuspješniji Dan olimpizma do sada, posebno su nas obradovali travnički mališani i njihovi roditelji koji su pokazali sportski duh i olimpijske vrijednosti, a pohvale idu i Edukacijskom fakultetu. Naredni Olympic Day će biti održan u Tesliću i već se radujemo tome – izjavio je Fazlagić.

“Olympic Day” je mnogo više od sportskog događaja, to je svjetski dan aktivnosti kada mladi naraštaji proslavljaju olimpijske vrijednosti – izvrsnost, prijateljstvo i poštovanje, a ujedno i tri osnovna stuba Olimpijskog dana – kretanje, učenje i otkrivanje.

Mališani su imali priliku da se druže s bh. olimpijcima i sportistima kao što su Larisa Cerić, Aleksandra Samardžić, Tanja Karišik, Sanja Kusmuk, Hamza Alić, Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić, Adnan Hadžić i Srđan Miličević.

Ove godine u Travniku je oživljen duh olimpizma, a travnički mališani će svojim osmjesima poslati poruku u svijet i biti dio velikog svjetskog pokreta. To je dan kada su ljudi širom svijeta aktivni, kada uče o olimpijskim vrijednostima i upoznaju se sa novim sportovima, a nacionalni olimpijski komiteti organizuju sportske, kulturne i edukativne sadržaje.

Agencija DAN/FENA