Revolucija u fudbalu: Uvodi se narandžasti karton?

Revolucija u fudbalu: Uvodi se narandžasti karton?
Revolucija u fudbalu: Uvodi se narandžasti karton? - photo: Patria

Osim crvenih i žutih, u fudbal vrlo vjerovatno uskoro dolaze i narandžasti kartoni koji donose privremene suspenzije, potvrdio je Međunarodni odbor za fudbalska pravila (IFAB).

Na pomolu je novo pravilo koje bi moglo imati veliki utjecaj na fudbal.

Ideja o suspenziji igrača zbog taktičkih prekršaja, jezika i uopšte nedoličnog ponašanja raspravljala je i podržala IFAB na svom godišnjem poslovnom sastanku u Londonu.

To je potvrdio i predsjednik Sudijskog odbora Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Pierluigi Collina, koji sjedi u tehničkom odboru IFAB-a.

Collina je rekao da će predloženi testovi vrlo vjerovatno biti uključeni i na nivou profesionalnog fudbala.

U martu će ova promjena pravila i njihovo testiranje biti preporučeno na skupštini IFAB-a u Glasgowu, a prema informacijama bliskim donosiocima odluka, najvjerovatnije će biti odobrena.

Bit će to nova promjena u sudijskim pravilima koja bi mogla imati značajan utjecaj na igru.

Narandžasti karton značio bi isključenje od nekoliko minuta, vjerovatno deset, nakon čega bi se kažnjeni fudbaler vratio na teren.

Zanimljivo je da narandžasti karton, poput crvenog i žutog, ne bi pokazivao sudija na terenu, već bi bio naznačen na elektronskoj ploči četvrtog sudije na terenu.

Testiranje novih pravila moglo bi početi u Premier ligi već u sezoni 2024/25., prema informacijama koje dolaze iz Londona, prenosi Sportklub.

Patria

Share this post on social media