Vremeplov u Travniku

Čak i pod maglom, za Travnik kažu da je poseban, a kakve mu tek epitete, pa i emocije, treba pridružiti u proljeće.

Sva čula spoznaju ljepotu jedne sredine, i tako kroz godine, tako kroz stoljeća. Vrijeme ništa ne oduzima od te osebujnosti jednog kraja, naprotiv, tek obilježen godinama postaje markantan, pa i onda kada usječen u kotlinu, prkosi pokušaju nadmoći obližnjih planina.

Ukrasi su mnoge prirodne posebnosti, bogastvo vodom, ali i mnogobrojne građevine. Dvije sahat-kule, samo su dijelovi niske brižno biranih, a historijom i stoljećima brušenih dijelova ogrlice od kojih je satkan ovaj mali, a ipak veliki grad.

Ovdje jednom rođena ljubav, ostaje trajna, pa mnogi toj činjenici pridružuju neka mistična značenja, pitaju se gdje je izvor te siline emocija, koje ruše sve pred sobom, i osvajače i novotarije. Poput najboljeg graditelja, Travnik uzma samo ono od čega raste, samo ono po čemu povećava svoju vrijednost.

A sve to, vrijeme, ljubav, trajnost, kao tačka u kojoj se sažima Travnik, odnedavno je utemeljena u Vremeplovu. Više je to od onoga što se zove ugostiteljski objekat.

Tu, u najstarijoj travničkoj ulici, u podnožju Sahat-kule na Musali, rođeno je mjesto gdje dominira ljubav prema historiji, a pretočena je u enterijer, osim toga, dominira i ponos zvati se stanovnikom Travnika, a taj je osjećaj pretočen u ljubaznost.

Nastao je dakle prostor koji ovog proljeća uljeva optimizam, i nudi tako željeni smiraj.

U ovoj nekada kaldrmom prekrivenoj ulici, smješten je Vremeplov, kao oaza u kojoj se sređuju misli, a gdje se akumuliraju pozitivni osjećaji. To je mjesto, dostojno prezentacije dijela onog što je Travnik bio, i onog što jeste, a uočljivo je svakom turisti, čije hodoljublje tek starta. Ovdje mogu odmoriti na putu do srednjovjekovne tvrđave, ovdje mogu svoje emocije natopiti dijelom onoga što Travnik ima.

Vremeplov postaje vremensko čvorište i u ponudi, degustacijom kolača napravljenih u okrilju višegodišnjeg iskustva porodice Sejfuli, ali i brižno serviranog čaja uz domaće vanilice, koji se po kvaliteti ne razlikuju od kafe iz savremenog espresso aparata, jedinstvenog u Travniku.

Eto, baš zbog ovog, ali i drugih vrijednosti koje spoznajete ako uronite u putovanje kroz vrijeme, topla preporuka našeg portala, posjetite Vremeplov!

DAN.ba

Share this post on social media