EBRD: U BiH vidimo snažan ekonomski rast

Bosna i Hercegovina i cijela regija, uzimajući u obzir svoju historiju, uvijek će imati uspone i padove, ali dugoročno mislim da BiH i regija neće skrenuti s puta napretka zbog aktuelnih političkih dešavanja, kazao je u razgovoru za „Avaz” predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti.

EBRD je jedna od najvećih svjetskih finansijskih institucija i jedan od najznačajnijih investitora u našoj zemlji.

– Ako pogledate šta se ovdje dešavalo prije 20 i nešto godina, vidi se veoma veliki napredak u životima ljudi i u nastojanjima političara da urade pravu stvar. Zato je EBRD izabrao Sarajevo za domaćina našeg godišnjeg sastanka i Biznis foruma, jer vjerujemo da BiH ide u pravom smjeru – istakao je.

Ekonomska situacija u BiH, kako kaže, poboljšala se u znatnoj mjeri.

– Bio sam posljednji put u BiH prije tri godine, i u to doba u državi, praktično, nije bilo ekonomskog rasta. Velike odluke o značajnim reformama nisu bile donesene. Tri godine kasnije stanje u BiH izgleda sasvim drugačije, danas imamo snažan ekonomski rast, a prošle godine mislim da je BiH zabilježila najveći ekonomski rast od 2009. – rekao je Čakrabarti.

Dodao je da EBRD smatra da je moguće da BiH ima stopu rasta od tri posto godišnje.

– Reformska agenda koja je usvojena ima znatan utjecaj na ekonomiju, kao i napredak na evropskom putu BiH. Veoma je bitno da će BiH u narednim danima potpisati i novi sporazum sa MMF-om, jer sve te stvari pokazuju da država donosi prave odluke, a te će odluke privući još više investitora – naglasio je Čakrabarti u intervjuu za “Avaz”.

FENA

Share this post on social media