Logorskom vatrom u Goraždu obilježen dolazak prvomajskih praznika

Logorskom vatrom u Goraždu obilježen dolazak prvomajskih praznika
Logorskom vatrom u Goraždu obilježen dolazak prvomajskih praznika - photo: FENA

Goraždansko Udruženje antifašista i ove godine nastavilo je tradiciju obilježavanja 1. maja, Međunarodnog praznika rada logorskom vatrom na izletištu spomen-parka u naselju Mravinjac, gdje se nalazi jedinstven spomenik Josipu Brozu Titu.

Zbog mjera koje su na snazi i policijskog sata, okupilo se tek desetak osoba kako bi nastavili tradiciju.

Iako nismo u situaciji kao prije, ipak smo odlučili da nastavimo tradiciju paljenja logorske vatre bar na kratko, s kojom su tradicionalno započinjali prvomajski uranci organizirani svake godine uz program i druženje u velikom broju – kaže predsjednik Udruženja antifašista Uzeir Živojević.

Ističe da se na ovaj način odaje priznanje radnicima koji su se borili za svoja prava.

Ovaj praznik nostalgičari označavaju na ovaj način, ali nove generacije imaju neka druga interesovanja, žive u drugom vremenu. Ranije je to bilo drugačije, veliki značaj se pridavao prazniku, organizovalo se dosta toga, svečano je bilo, ali i sada smo željeli pokazati da nismo zaboravili šta simbolizuje 1 maj. Solidarišemo se, odajemo priznanje i želimo da današnje generacije imaju bolje uslove rada za što bi se trebalo intenzivnije zalagati – naglašava Živojević.

Iz Udruženja antifašista koje radi na očuvanju jedinstvenog spomen-parka izgrađenog nakon smrti Josipa Broza Tita, najvaili su da će se na ovoj lokaciji okupiti i 4.maja kako bi položili cvijeće na spomeniku koji i danas obilaze turisti sa prostora bivše Jugoslavije, ali i drugih zemalja.

FENA

Share this post on social media