Prvo školsko zvono danas neće zvoniti u OŠ “Hasan Kikić” u Tetovu: Sanacija propalog stropa odgodila nastavu

BH Telecom

Osnovna škola “Hasan Kikić” u Tetovu kod Zenice jedna je od svega nekoliko osnovnih škola u kojoj danas, prvog dana školske 2016.⁄2017. godine, djeca neće sjesti u školske klupe.

Škola koja postoji skoro osam decenija pretrpjela je velika oštećenja u aprilu 2016. godine, kada se u jednoj učionici obrušio dio stropa, a nesreća u kojoj je moglo biti i žrtava izbjegnuta je pukim slučajem, jer su djeca bila na proljetnom odmoru.

„U OŠ ‘Hasan Kikić’ u Tetovu, prema zahtjevu menadžmenta škole, nastava će krenuti 14. septembra radi završetka radova, jer smo insistirali da se radovi privedu kraju i da poslije nema drugih radova kada djeca uđu u objekat te da se nastavni proces ne prekida. Ovo se odnosi na matičnu školu, dok će u područnim školama nastava krenuti 1. septembra“, objasnila je Bernadeta Galijašević, pomoćnik ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

Osim što je u aprilu ove godine pao strop u jednoj od učionica na gornjem spratu škole, prema riječima pomoćnika direktora ove OŠ Mustafe Krge, uočen je problem sa stropom u još u dvije učionice.

„Obavijestili smo inspekciju grada Zenice gdje je ustanovljeno da te dvije učionice ne zadovoljavaju sigurnosne uslove. Direktorica škole je na preporuku resornog ministra angažovala i vještaka građevinske struke koji je izvršio pregled učionica i dao svoj nalaz o stanju istih“, rekao je Krgo.

U junu su ovu školu posjetili i predstavnici Instituta Građevinskog fakulteta u Sarajevu koji su ustanovili da od 16 učionica koje škola posjeduje, 14 nije uslovno za odvijanje nastave.

Problemi su nastali zbog višegodišnjeg prokišnjavanja krova, koji je adaptiran 2015. godine sredstvima UNDP-a.

Osoblje škole organizovalo je i sastanak sa predstavnicima okolnih mjesnih zajednica Gradišće, Banlozi, Tetovo i Podbrežje, koje gravitiraju ovoj školi, te je napravljen i sastanak sa kantonalnim ministrom Mensurom Sinanovićem te premijerom Vlade ZDK Miralemom Galijaševićem o adaptaciji škole kako bi se nastava odvijala nesmetano i sigurno za sve učenike.

Na preporuku resornog ministarstva i Vlade ZDK odlučeno je da se odgodi početak školske godine u matičnoj školi u Tetovu kako bi se svi radovi završili. No, u područnim školama nastava će započeti 1. septembra, dok će u matičnoj školi početi 14. septembra. Trenutno se radi na adaptiranju prostora koji će se u nastavku školske godine koristiti kao učionice.

„Trenutno se adaptira šest učionica, gdje su nekad bile prostorije za druge namjene, te su sada prilagođene za učionice. Na području nekadašnje društvene sale gdje su se odvijale priredbe adaptiraju ukupno tri učionice, a sredstva je obezbijedilo resorno ministarstvo. Pored toga, imamo dvije učionice koje su uslovne i nisu ugrožene te dvije prostorije, nekadašnji restoran koji je pretvoren u učionicu i prostorija nekadašnje nastave Domaćinstva te sala za tjelesni odgoj. Ukupno imamo osam učionica i sportsku salu i nastava će se odvijati u dvije smjene“, rekao je Krgo.

Osnovnu školu „Hasan Kikić“ pohađa oko 330 učenika uključujući i područne škole u mjestima Gradišće i Banlozi.

Ova osnovna škola postoji već 78 godina te svi upozoravaju kako će se morati poduzeti veći koraci na sanaciji problema, ne samo ove nego i mnogih drugih škola na području ZDK kako bi se nastava odvijala na vrijeme i u sigurnim uslovima za sve učenike.

Svečano obilježavanje početka nove školske 2016./2017. godine za 43.702 učenika osnovnih i srednjih škola u Zeničko-dobojskom kantonu bit će upriličeno danas u Osnovnoj školi „Meša Selimović“ u Zenici manifestacijom na kojoj će se obratiti predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona te Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja.

Anadolu Agency

Share this post on social media