Britanija odobrila Pfizerovu vakcinu, naredne sedmice počinje vakcinacija

Federacija BiH u prvom krugu nabavke osigurala 800.000 doza vakcina
Federacija BiH u prvom krugu nabavke osigurala 800.000 doza vakcina
BH Telecom

Farmaceutske kompanije Pfizer i BioNTech saopćile su u srijedu da su dobile dozvolu za korištenje njihove vakcine protiv COVID-19  u u Britaniji, prve svjetske vakcine protiv koronavirusa koju je podržala naučna zajednica – i velikog koraka ka eventualnom okončanju pandemije.

Taj potez omogućava Britaniji da postane jedna od prvih zemalja koje će započeti vakcinaciju svog stanovništva dok se bori da suzbije najsmrtonosniju evropsku epidemiju.

Vakcina će biti dostupna širom Ujedinjenog Kraljevstva od naredne sedmice. Nacionalna zdravstvena služba ima višedecenijsko iskustvo u vakcinacijama velikog obima i pokrenula je ekstenzivne pripreme za akciju pružanja medicinske njege i podrške svima koji su sposobni  za vakcinaciju – navodi u saopćenju ministarstvo zdravstva i socijalne zaštite.

Ni ostale zemlje nisu daleko od Britanije – regulatori u Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji također razmatraju odobrenje Pfizerove vakcine, skupa sa sličnom vakcinom konkurentske firme Moderna. Britanski regulatori također ocjenjuju drugu vakcinu koju su proizveli kompanija AstraZeneca i univerzitet u Oxfordu.

Britanski mediji javili su da je bolnicama u Engleskoj poručeno da budu spremne za početak vakcinacije za medicinske radnike već naredne sedmice.

Pfizer je saopćio da će odmah započeti s isporukom ograničenih količina vakcine Britaniji – i da se priprema za širu distribuciju ukoliko dobije sličnu preporuku od Američke administracije za hranu i lijekove, koja se očekuje još naredne sedmice, prenosi AP.

FENA

Share this post on social media