EU i SAD traže od Srbije da se distancira od Rusije

EU i SAD traže od Srbije da se distancira od Rusije
EU i SAD traže od Srbije da se distancira od Rusije

Evropska unija ponovo je jučer pozvala Srbiju da uvede sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, nakon što je Beograd ugostio zamjenika ministra vanjskih poslova Rusije Aleksandra Gruška, prenosi RSE.

“EU je bila kristalno jasna s našim partnerima – odnosi s Rusijom ne mogu da budu uobičajeni s ničim izazvanim i neopravdanim agresorskim ratom Rusije protiv Ukrajine”, naveo je u izjavi za RSE portparol EU.

Dodao je da Vijeće EU prepoznaje humanitarnu i drugu pomoć Srbije Ukrajini, ali i da očekuje da se Srbija, kao država kandidat za članstvo u EU, uskladi s evropskom vanjskom i sigurnosnom politikom.

Američki State Department u odgovoru na upit RSE naveo je da SAD “ne vjeruju da bilo koja zemlja Rusiji treba da dadne platformu za promovisanje njenog agresorskog rata protiv Ukrajine”.

“Zemlje Zapadnog Balkana, kao i čitava Evropa, imaju dubok ulog u ishodu ruskog rata protiv Ukrajine, koji ugrožava temelje uspostavljenog međunarodnog poretka i sigurnosti.

Zato je od ključne važnosti da nastavimo da stojimo zajedno u suočavanju s agresijom Rusije”, naveli su u State Departmentu.

SAD su pohvalile podršku koju je Srbija do sada uputila Ukrajini.

Gruško se jučer sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je naveo na svom Instagram nalogu da su imali “dobar razgovor” te da su razmotrili “sveukupne bilateralne odnose Srbije i Ruske Federacije i ocijenili ih kao vrlo dobre”.

Gruško se sastao i s ministrom vanjskih poslova Srbije Markom Đurićem, a dan ranije i s potpredsjednikom Vlade i ministrom policije Ivicom Dačićem.

Imao je susrete i s potpredsjednikom Vlade Aleksandrom Vulinom i ministrom Nenadom Popovićem, koji su na listi sankcija SAD-a zbog bliskih veza s Kremljom.

Patria

Share this post on social media