Radovi penzionisanog lukavačkog rudara Sadika Nuhanovića: Ručni mlinovi za kafu u obliku munare (FOTO)

Nakon što se godinama bavio izradom standardnih ručnih mlinova za kafu, Sadik Nuhanović iz Lukavca sa svojim bratom od nedavno je počeo da ih pravi u obliku džamijskih munara. Izrađuje drvene i mlinove od prokroma, a tvrdi da su napravljeni bez ijednog šarafa.

˝Uzeli smo sebi u amanet da počnemo praviti nešto jedinstveno na bosanskohercegovačkom tržištu, pa smo počeli praviti mlinove u obliku munara bosanskih džamija. Mlinove u obliku munara radimo duže vrijeme, međutim, u zadnjem periodu nismo ih mnogo pravili, ali smo došli do zaključka da bi to opet bilo interesantno jer posjećujući sajme u BiH i u regionu, nisam vidio da neko proizvodi nešto slično˝, priča Nuhanović u razgovoru za Anadolu Agency (AA), koji je svoje mlinove predstavio na ovogodišnjem Sajmu šljive u Gradačcu.

Inspiraciju pronalazi u starim bosanskim džamijama, a drveni se mlinovi, pojašnjava, prave od drvenog materijala koji mora ispuniti posebne kvalitativne uslove.

˝Ako gledamo drvene mlinove, to je orahovo drvo staro i sušeno najmanje 20 godina. Sve je ručna izrada. Drugi se prave od prokroma. Treba mnogo vremena i morate biti vrhunski majstor da biste to napravili, jer ovdje nema nijednog šarafa koji to steže. Znači, sve mora biti knap da bi bilo to to˝, objašnjava Nuhanović, dodajući da svoje mlinove ne voli nazivati suvenirima, jer oni izvrsno obavljaju svoju funkciju, a nakon mljevenja zrna, kafa bude sitna poput brašna.

Procedura mljevenja je, navodi, uobičajena, ali vrlo jednostavna i ne zahtijeva veći napor, pa bez problema kafu mogu mljeti i djeca.

Dok je izrada drvenih mlinova nešto složenija, metalne je, kaže Sadik Nuhanović, lakše i brže napraviti. Najveća je potražnja, navodi, bila neposredno nakon rata, kada materijal i alat nije ispuštao iz ruku, a kupci su naručivali po više komada.

˝Poslije rata, 1996. i 1997. godine prodao sam 150 do 200 komada metalnih mlinova. Na drvenim ima mnogo više posla, a zahtijevaju i više truda i umjetnosti. Vidite da je to nešto zaista prelijepo i mislim da će i kupci koji ih kupuju sebi za kućnu upotrebu ili nekome za poklon biti zadovoljni˝, priča Nuhanović, dodajući da se cijena kreće od 100 do 150 KM.

Inače, ovaj je penzionisani rudar zanat je naučio od svog oca, koji je bio stolar, a prije 35 godina poklonio mu je ručni mlin za kafu, sa posebno izrezbarenim meljcem, koji je odvojivi, ali pripadajući dio mlina.

Nuhanović je naglasio da iako većina ljubitelja kafe ovaj proizvod kupuje u pakovanjima, čime je omogućena brža priprema, njeno prženje i ručno mljevenje predstavljaju poseban užitak i zadovoljstvo prilikom ispijanja ovog ukusnog napitka.

Anadolu Agency

Share this post on social media