SAD pozdravile potencijalno povlačenje srbijanske vojske sa granice sa Kosovom

SAD pozdravile potencijalno povlačenje srbijanske vojske sa granice sa Kosovom
SAD pozdravile potencijalno povlačenje srbijanske vojske sa granice sa Kosovom - photo: Patria

Sjedinjene Američke Države su pozdravile najavu Srbije o povlačenju sa granice sa Kosovom nakon upozorenja Washingtona, iako su saopštile da ne mogu da verifikuju kretanje trupa.

Tražićemo dalju potvrdu. Ali ako je to istina, to bi bio dobrodošao korak“, rekao je portparol State Departmenta Matthew Miller novinarima, prenio je AFP.

I dalje smo zabrinuti zbog ciklusa rastućih tenzija i sporadičnog nasilja na sjeveru Kosova i ohrabrujemo obje strane da se vrate dijalogu uz posredovanje EU“, rekao je.

Bijela kuća je u petak izašla u javnost sa zabrinutošću zbog, kako je rekla, „bez presedana“ jačanja srpske vojske nakon smrtonosnih sukoba na sjeveru Kosova.

Načelnik Generalštaba srbijanske vojske general Milan Mojsilović rekao je ranije u Beogradu da su trupe duž granice sa Kosovom smanjene sa 8.350 na 4.500 vojnika i izrazio iznenađenje zbog „duboke zabrinutosti nekih“, rekavši da su se slične akcije dešavale tokom prethodnih „sigurnosnih kriza“ .”

Miller je ostao pri prošlosedmičnom američkom upozorenju, rekavši da je Washington otkrio veći broj vojnika što je izazvalo zabrinutost.

Patria

Share this post on social media