U Srbiji pokrenuta inicijativa za vraćanje obaveznog vojnog roka

U Srbiji pokrenuta inicijativa za vraćanje obaveznog vojnog roka
U Srbiji pokrenuta inicijativa za vraćanje obaveznog vojnog roka - photo: Patria

Generalštab Vojske Srbije pokrenuo je inicijativu i predložio predsjedniku Republike Aleksandru Vučiću ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka, u trajanju do četiri mjeseca, saopštilo je danas srbijansko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, to je učinjeno “u cilju podizanja odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije, kroz podmlađivanje i unapređenje popune i obučenosti aktivnog i rezervnog sastava“, prenosi RSE.

Prijedlog Generalštaba Vojske Srbije dolazi nakon detaljnog razmatranja opšte sigurnosne situacije i savremenih izazova s kojima se suočava Srbija kao vojno neutralna zemlja, koji su nametnuli potrebu za prilagođavanjem modela popune Vojske, a koji bi omogućio jačanje ukupnog regrutnog potencijala i osposobljavanje većeg broja građana za odbranu naše zemlje“, navodi se u saopštenju.

Prethodno je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević najavio pokretanje skupštinske procedure za ukidanje odluke o suspenziji obaveznog služenja vojnog roka i revidiranje zakona koji reguliše tu obavezu.

Vučević je 4. januara za televiziju Happy izjavio da se inicijativa pokreće na osnovu procjene sigurnosne situacije u državi i da mnoge evropske države ponovo aktiviraju obavezu služenja vojnog roka.

Naveo je da 13 godina nije bilo obaveznog služenja vojnog roka i da Vojska “sada ima potrebu za popunjavanjem rezevnog sasatava”.

Imamo 13 generacija gdje nije bilo obaveznog služenja vojnog roka, 13 generacija je izašlo iz rezervnog sastava Vojske Srbije.

Naše potrebe, odbrambene i sigurnosne, su da imamo nove regrute, nove obveznike i novi sastav, koji je uvijek spreman da čuva državu.

To ne znači da se spremamo za sukobe ili da su neki ratovi na pomolu – dodao je Vučević.

U Srbiji je obavezni vojni rok ukinut 1. januara 2011., od kada u vojsku idu samo oni koji to dobrovoljno žele.

Tema ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka nije nova u izjavama zvaničnika. Vučić je to najavljivao 2022., a godinu ranije o tome je govorio i tadašnji ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Zvaničnici Srbije u svojim izjavama ističu da Srbija nema i neće imati namjere da se pridruži NATO-u.

Srbija je rijetka država Zapadnog Balkana koja ne želi da se pridruži tom vojnom bloku.

U slučaju da aktuelna vlast odluči da služenje vojnog roka vrati u redovne okvire, Srbija će se naći među rijetkim zemljama Evrope, poput Švedske, Litvanije ili Gruzije, koje su tu obavezu ukinule, pa ponovo uvele.

Evropske zemlje koje nisu ukidale obavezan vojni rok su Švicarska, Norveška, Danska, Finska, Austrija, Turska, Estonija, Rusija, Bjelorusija, Ukrajina, Grčka i Kipar.

Patria

Share this post on social media