Svjetski plesači na Sarajevo Tango Festivalu

Svjetski plesači na Sarajevo Tango Festivalu
Svjetski plesači na Sarajevo Tango Festivalu

Plesni klub “Aster” okupit će plesače iz više od 20 država svijeta na prvom Međunarodnom festivalu argentinskog tanga, koji će biti održan od 6. do 10. februara u Sarajevu.

Sudionici festivala imat će priliku za učenje i unapređivanje plesnih vještina na radionicama sa svjetski poznatim učiteljima tanga Miguelom Angelom Zottom i Daianom Gusper iz Argentine, te Sercanom Yigit i Zeynep Aktar iz Turske. Oni će nastupima, u petak i subotu uvečer, obogatiti program tog festivala.

Svjetski prvak u salsi i argentinskom tangu Vedran Marčeta očekuje spektakl tokom četiri dana Festivala, u posebnoj sarajevskoj atmosferi.

Raduje što dolaze posjetitelji iz različitih gradova svijeta. Festivalom argentinskog tanga Sarajevo se upisalo u red svjetskih gradova – navodi organizator.

U okviru tog festivala planirane su četiri noćne i tri dnevne milonge (plesne večeri) na kojima će sudionici i posjetitelji imati priliku plesati argentinski tango uz muziku koju će za njih birati i puštati tango DJ-evi iz Italije, Turske, Crne Gore i BiH.

Tango je nastao u Argentini krajem 19. stoljeća, kao društveni ples u siromašnim lučkim četvrtima Buenos Airesa i Montevidea. Početkom 20. stoljeća stigao je u Europu, ubrzo postao međunarodna senzacija. Danas se, u gotovo svim dijelovima svijeta, mogu naći tango zajednice. Članovi tih zajednica slobodno vrijeme provode plešući tango, na organiziranim plesnim večerima.

Tango je 2009. godine upisan na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

FENA

Share this post on social media