FOTOGALERIJA: Poslovne žene regiona, Turske i Irske danas u Sarajevu

FOTOGALERIJA: Poslovne žene regiona, Turske i Irske danas u Sarajevu
FOTOGALERIJA: Poslovne žene regiona, Turske i Irske danas u Sarajevu - photo: Agencija DAN

U Sarajevu se danas održava “Women in Ledadership Summit SEE”, skup poslovnih žena sa prostora zemalja bivše Jugoslavije, ali i iz Turske i Irske.

Samit je otvoren perfomansom „Heroine naše prošlosti“ u režiji Damira Kusture i organizaciji Westminster fondacija za demokratiju u BiH, koji govori o ženama koje su obilježile određene epohe Bosne i Hercegovine.

Samit smo otvorili performansom o heroinama naše prošlosti, velikim ženama, a danas ćemo se osvrnuti na sadašnjost, a posebno ćemo tragati za rješenjima koja nas vode ka ravnopravnijem položaju u budućnosti. Na taj put ne možemo krenuti bez muškaraca i zato smo danas odlučile da u ovoj sali tražimo rješenja sa sagovornicima koji će nam, osim što će nas nadahnuti pozitivnim primjerima i iskustvima, dati nam i smjernice napretka” – rekla je u svome uvodnom obraćanju Dženita Zirdum, predsjednica Regionalne asocijacije Poslovna žena, idejnog tvorca i organizatora ovako impozantnog skupa.

U prvom panelu su učestvovale: Snježana Köpruner, direktorica kompanije GS Tvornica mašina Travnik, Ivan Gadže, predsjednik uprave tvrtke Tokić iz Hrvatske, Izudin Ahmetlić, vlasnik i direktor kompanije HIFA OIL, BiH, Nina Redžepagić,vlasnica kompanije OR Podgorica, CG sa moderatoricom Amrom Hašimbegović i gošća iz Burse Sevgi Saygin (Turska).

Snježana Köpruner je naglasila da je u biznisu neophodna emotivna inteligencija koju žene posjeduju i koju mogu iskoristiti u svojim kompanijama. Izudin Ahmetlić je istakao kako u velikim porodicama, iz kakve i sam dolazi, nesvjesno savladavate menadžerske vještine, kojih niste ni svjesni. Naglasio je da tek u teškoćama shvatate šta možete i dajete svoj maksimum. „Privreda bez žena ne može da funkcioniše“.
Ahmetlić je dodao da u njegovim kompanijama žene vode finansije. “Žene su pokazale da su u nekim poslovima daleko kvalitetnije, dok muškarci sebi pripisuju rezultate” – reko je Ahmetlić

Ivan Gadže se u rad samita uključio Skype-a: “Glavni motiv angažovanosti na samitu je da dolazi iz branše, koja je uglavnom muška. Na rukovodećim pozicijama u industriji je samo jedna žena. Tvrtka Toyota je tek prošle godine promovirala prvu ženu na rukovodećoj poziciji“.

Gadže je naveo da u smislu uključivanja žena na rukovodeće pozicije, kompanija Tokić ima 30% zastupljenosti žena. “Diskriminacija je u današnjem vremenu i apsurdna i iracionalna. Žena je postala i izuzetno važna kao potrošač, gdje ima veću ulogu od muškaraca” – rekao je Gadže.

Agencija DAN

Share this post on social media