Danas otvaranje muzeja u manastiru Žitomislić

Danas otvaranje muzeja u manastiru Žitomislić
Danas otvaranje muzeja u manastiru Žitomislić - photo: FENA/Anadolija

Na Blagovijesti, 7. aprila u manastiru Žitomislić kod Mostara bit će otvoren muzej u kojem će biti izložena vrijedna manastirska riznica, vraćena nakon 27 godina u ovu svetinju, a čini je zbirka ikona i umjetnina koja je među tri najveće u BiH.

Muzej će otvoriti direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, budući da je ta institucija Republike Srpske u najvećoj mjeri finansirala izgradnju ovog objekta, a pomoglo je i Federalno ministarstvo kulture, saopćili su iz manastira Žitomislić.

U muzejskoj postavci nalazi se pedesetak ikona iz perioda od 16. do 18. vijeka – djela srpskih, italo-kritskih i ruskih autora.

Među srpskim ikonama najznačajnije su ‘Žitomislićke dveri’, koje se pripisuju ikonopiscu, majstoru Radulu i one na ikonostasu, djelo Georgija Mitrofanovića. Jedna od važnih je i ikona Bogorodice iz italo-kritske grupe, koju je slikao Andrej Ricos i jedna je od četiri takve u svijetu. Ikone su restaurirane i vraćene u Eparhiju.

Osim ikona, manastir posjeduje i šest jako vrijednih knjiga, od kojih su pet rukopisi, a najstarija datira iz 14. vijeka.

U muzeju će biti postavljena i zbirka srebrenih predmeta za crkvenu upotrebu, uglavnom iz 17. vijeka.

Otvaranje muzeja bit će upriličeno danas u 12 sati, stoji u saopćenju.

FENA