Obilježena 31. godišnjica pogibije heroja Vinka Šamarlića

Obilježena 31. godišnjica pogibije heroja Vinka Šamarlića
Obilježena 31. godišnjica pogibije heroja Vinka Šamarlića
BH Telecom

U organizaciji Udruženja veterana Odreda policije “Bosna” Kantona Sarajevo danas je obilježena 31. godišnjica pogibije heroja Vinka Šamarlića, nosioca najvećih ratnih priznanja i pripadnika Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine – Odred policije “Bosna”.

Osim članova porodice, brojnih delegacija viših nivoa vlasti i boračkih udruženja, te članova Džudo kluba “Željezničar”, obilježavanju je prisustvovala i delegacija Općine Centar koju su činili vijećnik Velija Katica te Jasmina Fazlić i Adis Adilović iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu.

Prema utvrđenom protokolu, delegacije su prvo položile cvijeće i odale dužnu počast heroju na Gradskom groblju “Lav”, gdje je sahranjen Vinko Šamarlić, a nakon toga delegacije će u popodnevnim satima posjetiti mjesto pogibije Šamarlića u današnjoj Posavskoj ulici na Hrasnom Brdu te ispred spomen-ploče podignute u njegovu čast položiti cvijeće i odati počast.

Vinko Šamarlić rođen je 8. marta 1964. godine u Crkvici kod Zavidovića. Nakon završene osnovne škole u Zavidovićima dolazi u Sarajevo gdje pohađa Srednju policijsku školu.

Po završetku škole prvo se zapošljava kao policajac, da bi 1985. godine došao u Specijalnu jedinicu gdje postaje komandir borbene jedinice sa činom kapetana.

Paralelno sa ovim aktivnostima bio je istaknuti džudista sarajevskog Džudo kluba “Željezničar”. Osvojio je brojne medalje te je postao reprezentativac BiH.

Početkom agresije na BiH Vinko je već imao osvojenu olimpijsku normu što je značilo da je ispunjavao osnovnu predispoziciju za odlazak na Olimpijske igre koje su se 1992. godine održavale u Barceloni.

Imao je i saglasnost vojnih vlasti da se umjesto borbi na prvim linijama obrane Sarajeva može posvetiti pripremama za olimpijske igre. Unatoč svemu on se odlučio ostati sa svojim saborcima iz Specijalne jedinice MUP BiH – Odred “Bosna”.

Borili su se na najkritičnijim mjestima, a ne bez razloga su još od prvih dana osvojili simpatije svih građana ulijevajući im sigurnost i nadu u pobjedu. Poginuo je u Milinkladskoj ulici.

Posthumno je odlikovan i “Zlatnom policijskom zvijezdom”, “Medaljom za hrabrost” i “Ordenom zlatnog grba sa mačevima”. U sjećanju na njega jedna ulica u Sarajevu nosi njegovo ime, a svake godine u spomen na njega u Sarajevu se održava Memorijalni internacionalni džudo turnir.

Patria

Share this post on social media