U Srednjobosanskom kantonu od karcinoma pluća godišnje oboli 80 osoba

Od karcinoma pluća u Srednjobosanskom kantonu godišnje oboli 80 osoba, što je zabrinjavajući podatak jer predstavlja veoma visoku stopu obolijevanja, rekao je direktor Bolnice za plućne bolesti i TBC u Travniku, Emir Abdulović.

Direktor travničke bolnice to je izjavio nakon svečanosti uručenja zahvalnice za financijsku podršku otvaranju odjela onkologije u toj zdravstvenoj ustanovi.

Novac, u iznosu od 12.071 maraka, prikupljen u internet aukciji sportskih dresova, donirala je humanitarna aktivistica iz Travnika, Jasmina Fajkić, dok je donacija preduzeća “ER Dervić” vrijedna 3.200 maraka.

S obzirom na to da nijedna bolnica u SBK/KSB nema odjel onkologije, Abdulović je rekao da će otvaranje ovog odjela u Bolnici za plućne bolesti u Travniku biti od velike važnosti za pacijente, koji su trenutno primorani putovati na terapije u Sarajevo.

Onkološki odjel u početku će biti namijenjen za pacijente oboljele od karcinoma pluća, a Abdulović očekuje da će kasnije u njemu terapije biti dostupne i za pacijente s ostalim malignim oboljenjima.

Dr. Abdulović je istakao da je prostor u kojem će biti smješten onkološki odjel već renoviran, te da je, uz kadrovsko osposobljavanje, potrebno još nabaviti opremu što će koštati dodatnih 50-60 hiljada konvertibilnih maraka.

FENA/Agencija DAN

Share this post on social media