LIVNO: Otvoren starački dom “Emilija”

LIVNO: Otvoren starački dom
LIVNO: Otvoren starački dom "Emilija"

Starački dom Emilija d.o.o. Livno smješten u Lištanima otvoren je početkom ove godine i trenutno broji 15 korisnika te 17 zaposlenika.

Livanjska poduzetnička obitelj Perić, kao idejni začetnik i nositelj tog projekta, nastavlja tradiciju svog poslovanja dugu oko dva desetljeća, a ulaganjem u starački dom željeli su dati svoj doprinos zajednici i društvu u kojem žive, istaknuo je vlasnik Stipan Perić iz Donjih Rujana.

Realizacija jednog od značajnijih gospodarskih projekata na području Livna, ali i Hercegbosanske županije (HBŽ) trajala je tek nešto više od godinu dana, a sukladno svim profesionalnim standardima boravak korisnika treće životne dobi organiziran je u tri vrste smještajnih jedinica, i to jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade HBŽ-a.

Trenutni kapacitet od 85 ležajeva trebao bi se povećati završetkom uređenja trećeg kata objekta. Svaka soba ima prilagođeni sanitarni čvor, TV prijamnik i klima uređaj, SOS sustav telefonske dojave, a s moderno opremljenom kuhinjom doma, kapelicom za vjerske obrede i molitvu, prostorom s uslužnim sadržajima, te ambulantom s 24-satnim liječničkim nadzorom zaokružena je ponuda stalnog smještaja sa svim pripadajućim uslugama, navodi se u priopćenju.

Ovaj starački dom osim stanovanja i prehrane nudi i medicinsku skrb i pomoć, njegu i održavanje osobne higijene, uslugu socijalnog radnika i fizioterapeuta, organizaciju radnih aktivnosti i slobodnog vremena, osobnu pratnju i organizirani prijevoz, ali i usluge prilagođene prema potrebama korisnika.

Angažmanom profesionalnog osoblja zadovoljavaju se zakonski okviri za funkcioniranje ovakve vrste zdravstveno-socijalne ustanove, a naglasak se pri tome stavlja na usluge socijalnog radnika, liječnika te medicinskog osoblja, ističu u Staračkom domu Emilija.

U sklopu objekta ovog doma nalazi se i prodavaonica mješovite robe i vlastita mesnica, a u najavi je i skorašnje otvorenje ljekarne. O dobrobiti i značaju ovog projekta govori i činjenica kako se glavnina hrane koja se svakodnevno priprema u kuhinji i servira u restoranu doma, nabavlja od lokalnog stanovništva koje se bavi domaćim uzgojem, proizvodnjom i prodajom svojih poljoprivrednih proizvoda, navodi se u priopćenju, te se ističe kako je to nezanemariv doprinos zajednici uz onu još bitniju stavku – otvaranje novih radnih mjesta.

U Staračkom domu Emilija u Lištanima zaposleno je 17 osoba s tendencijom povećanja u skladu s rastom broja korisnika, trenutno boravi 15 osoba, a temeljem najava i rezervacija do kraja siječnja taj broj trebao bi se gotovo utrostručiti, navodi se u priopćenju.

Opravdanost i svrsishodnost ovakve vrste projekta prepoznala je i Vlada HBŽ-a kroz Program razvoja malog gospodarstva u ovoj županiji putem subvencije kamate na poduzetničke kredite.

Potpora ulaganjima kojima se osnažuje gospodarstvo i potiče otvaranje novih radnih mjesta i u budućnosti će biti smjernica našega rada“, istaknuo je prilikom posjeta predsjednik Vlade HBŽ-a Ivan Jozić.

Uz poziv na suradnju uputio je i poruku svim gospodarstvenicima da slijedeći primjer obitelji Perić ostvare svoje poslovne ciljeve, te slična i sva ostala društveno korisna ulaganja uz potporu Vlade realiziraju upravo na prostoru Hercegbosanske županije, stoji u priopćenju.

FENA