Vučić na sjednici Vijeća sigurnosti UN govorio o ‘nepodnošljivim odlukama’ Kosova za Srbe

Vučić na sjednici Vijeća sigurnosti UN govorio o 'nepodnošljivim odlukama' Kosova za Srbe
Vučić na sjednici Vijeća sigurnosti UN govorio o 'nepodnošljivim odlukama' Kosova za Srbe - photo: Patria

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na vanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, koja je održana u New Yorku 8. februara, da su “najnovije odluke Kosova nepodnošljive” za Srbe na Kosovu.

Ukidanje dinara (na Kosovu) uskraćuje ljudima sredstva za život“, rekao je Vučić.

Naveo je da se odlukom Centralne banke Kosova “ugrožava položaj Srba koji se oslanjaju na budžetske transfere iz Srbije“. Ocijenio je i da Kosovo spriječava rad obrazovnih i zdravstvenih ustanova Srba.

Rješenje za ovu situaciju je zahtjev da se zaustave mjere i jednostrani potezi Prištine“, rekao je Vučić, a prenosi RSE.

Sjednica je sazvana na zahtjev Srbije zbog posljednjih odluka kosovskih vlasti.

Ova sjednica dolazi nakon odluke Centralne banke Kosova da od 1. februara euro bude jedina valuta za plaćanje i platni promet, što u praksi znači ukidanje srpskog dinara.

Premijer Kosova Albin Kurti kaže da se sprovodi “kampanja” protiv Kosova. Kurti rekao je na sjednici da su optužbe Srbije lažne.

On je rekao da pravilnik Centralne banke Kosova “ne spriječava Vladu Srbije da dostavlja finansijsku pomoć Srbima“.

Centralna banka je posvećena da Srbi mogu dobiti pomoć“, rekao je Kurti i dodao da se Centralna banka na Kosovu tim povodom obratila Narodnoj banci Srbije.

On je rekao da se ovom odlukom osigurava transparentnost javnih finansija. Kurti je optužio Srbiju da sprovodi kampanju protiv Kosova jer se ne dozvoljava da se na Kosovo “donosi novac u vrećama“.

Kosovo je multietničko društvo“, rekao je Kurti rekavši da je laž da Kosovo vrši progon Srba.

U drugom govoru pred Vijećem sigurnosti UN, Kurti je rekao da dinar (valuta u Srbiji) nije zabranjen na Kosovu, već samo da je euro valuta za transakcije.

Predstavnik Rusije u Vijeću sigurnosti UN Dmitrij Poljanski rekao je da se “Srbi suočavaju sa direktnom prijetnjom da fizički prežive“.

Priština sprovodi antisrpski teror“, rekao je on.

Poljanski je rekao da je odluka o uvođenju eura kao jedine valute na Kosovu ilegalna “jer nealbanci na ovaj način mogu ostati bez penzija, plata i školarina”.

To je politička i diskriminativna mjera koja podriva napore međunarodne zajednice da nađe kompromis“, rekao je Poljanski.

Kineski ambasador u UN Zhang Jun kazao je da je potez banke Kosova imao veliki utjecaj na Srbe na Kosovu i da je kreirao tenzije i paniku.

To prijeti regionalnom miru i stabilnosti“, rekao je Zhang Jun. Peking je tražio ukidanje “nerazumnih” odluka Prištine.

Patria

Share this post on social media