Šolc stiže u Srbiju, Vučića čeka težak razgovor

Njemački kancelar Olaf Šolc, tokom dvodnevne turneje po Zapadnom Balkanu boravit će na Kosovu, Srbiji, a zatim i Sjevernoj Makedoniji, Grčkoj i Bugarskoj. Iako je ovog puta zaobišao Bosnu i Hercegovinu Šolc će sigurno sa srbijanskim predsjednikom razgovarati i o BiH kao i o odnosima na Zapadnom Bakanu.

Pola godine od kada je naslijedio Angelu Merkel, rat u Ukrajini za Olafa Šolca donio je, kako se ocjenjuje, novu dinamiku u balkanskoj inicijativi. Na prvom mjestu – da riješi regionalne političke blokade. Šolc će iskoristiti priliku da Srbiju i Vučića pozove da prate politiku EU kada je riječ o ruskoj agresiji na Ukrajini. Srbija još uvijek nije donijela nijednu sankciju za Rusiju. Naprotiv, čak je izraženo nezadovoljstvo što šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nije uspio doći u Srbiju početkom sedmice jer mu tri države nisu dozvolile prelet.

Pred Vučićem je težak period. Nakon što je preuzeo i zvanično novi mandat predsjednika EU će biti sve zahtjevnija u odnosima sa Srbijom i tražiti da kao zemlja aspirant za članstvo u EU jasno prati politiku EU.

Njemačka je, sa više od šest milijardi eura trgovinske razmjene, najznačajniji ekonomski partner Srbije. Više od 400 njemačkih kompanija zapošljava gotovo 80.000 ljudi u Srbiji, sa tendencijom rasta.

Patria

Share this post on social media