Vučićev parlamentarac: Ulazak u NATO je najbolje rješenje za sve evropske zemlje

Dragan Šormaz, zastupnik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije, jedan je od rijetkih koji otvoreno zagovara bliže odnose susjedne zemlje sa NATO-om.

Rođeni Drvarčanin bio je član Demokratske stranke Srbije po njenom osnivanju, no u maju 2010. isključen je iz DSS-a.

U SNS je ušao u decembru iste godine. Šormaz je i šef Delegacije Skupštine Srbije pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

Šormaz za “Oslobođenje” kaže da je najbolje rješenje za sve evropske zemlje ulazak pod NATO kišobran.

“Najbolje rješenje za sve evropske države, sem Rusije, je članstvo u NATO-u. Nijedna NATO članica nikada nije napadnuta. Alijansa odvraća moguće agresore. Neutralnost više ne postoji. Moramo biti dio slobodnog svijeta, demokratskog, euroatlantskog svijeta, u kojem se poštuju ljudska prava i lične slobode. Sve to brani NATO, a pored toga sigurnost koju osigurava donosi više investicija, veći standard i miran život građanima”, ističe Šormaz.

O neutralnosti Srbije i špekulacijama da bi se susjedna zemlja  mogla okrenuti prozapadno nakon formiranja nove vlade, Šormaz kaže: “Jasno i otvoreno govorim da Srbija mora da odustane od proklamovane vojne neutralnosti i pokrene proces učlanjenja u NATO. Ja sam ’99. ratovao, kao PVO vojnik pucao sam na američke avione koji su nas bombardovali i pohvaljen sam u tom ratu za svoje zalaganje. Prošlo je četvrt vijeka od tada. Japan je ratovao protiv SAD i bačene su na Japan dvije nuklearne bombe, pa su donijeli odluku da postanu saveznici s Amerikom i sada su najveći saveznici na Pacifiku. Njemačka, Italija, Španija… sve ove države su ratovale protiv SAD, ali sve su danas saveznici sa SAD i sve su mirne i bogate države”.

Na pitanje šta bi to značilo za odnose sa BiH u kojoj je vlast jednog entiteta predvođena Miloradom Dodikom u potpunosti okrenuta saradnji s Rusijom, dok se reforme koje od nas traži NATO uporno blokiraju, Šormaz odgovara: “Ne bih rekao da je u potpunosti okrenuta Rusiji. Pa i Dodik je prije neki dan bio u Bruxellesu, a ja sam optimista da će ti dani donijeti konačno i kandidaturu Bosni i Hercegovini za članstvo u EU”.

Patria

Share this post on social media