Nedaleko od Stoca nalazi se grčki bunar star 2.000 godina koji nikada nije presušio

Nedaleko od Stoca nalazi se grčki bunar star 2.000 godina koji nikada nije presušio
Nedaleko od Stoca nalazi se grčki bunar star 2.000 godina koji nikada nije presušio - photo: Boris Trogrančić

Lutajući fotograf Boris Trogrančić, koji objektivom bilježi nestvarno lijepe lokacije širom BiH, ali i cijele regije, ovog puta se za Punkufer javio iz sunčane Hercegovine.

Trogrančića je put odveo nedaleko od Stoca, u selo Boljune – riznicu srednjovjekovnih stećaka i dom drevnog grčkog bunara, za koji kažu da je nastao prije 2.000 godina.

– Došao sam u selo u vrelo popodne i zatekao ljude na radu u polju, koji su mi pokazali put do nekropole stećaka. Lokacija je lijepo uređena, a stećci su ograđeni i dobro vidljivi – priča Trogrančić.

Nekropolu stećaka Boljuni pronaći ćete u selu Bjelojevići, 15 kilometara od Stoca, prema Hutovom blatu.

– Nekropola potječe iz druge polovine 14., a najveći dio stećaka iz 15. stoljeća. Tu se nalazi grob čuvenog vojskovođe Vlatka Vukovića Kosače, gospodara Huma i vojskovođe bosanskog kralja Tvrtka I – govori Trogrančić.

Dodaje da je historijsko područje nekropola stećaka Boljuni I i II proglašeno nacionalnim spomenikom BiH.

– U blizini nekropole nalazi se čuveni grčki bunar, u narodu prozvan Neveš voda. U stolačkom kraju se i inače mogu naći ovakvi bunari na okruglac koji su bili u upotrebi do šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Bunar su najviše punile jesenje kiše, kišnica se slijevala između stećaka i kanalima odvodila do bunara. Služio je za napajanje stoke i pranje. Ovdje se čak učilo i plivati.

Kažu da bunar potiče još iz ilirskog perioda. Riječ je o sušnom području u kojem su od kada je naseljeno postojale potrebe za vodom, pa je realno očekivati da starost seže u daleku prošlost.

Za Neveš vodu vezana je jedna zanimljivost – kažu da ovaj bunar nikad nije presušio, pa je možda nekim kanalom i povezan sa Hutovim blatom – dodao je Trogrančić.

Patria

 

Share this post on social media