U Splitu Mimohod za žrtve Srebrenice

Jednosatnim mimohodom središtem Spita i Rivom u nedjelju u predvečernjim satima nekoliko stotina Splićana obilježilo je 21. godišnjicu genocida u Srebrenici.

U povodu 21. godišnjice stradanja Srebrenice večeras je u splitskoj Villi Dalmacija, pod pokroviteljsvom predsednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, upriličen i koncert  pod nazivom “Klape Srebrenici i Vukovaru”.

Sudionici mimohoda nosili su višemetraski transparent sa natpisom “Mimohod 8372”, po broju evidentiranih žrtava stradalih u Srebrenici prije 21. godinu, te zastave Republike Hrvatske i Bosne i Harcegovine.

Mimohod za Srebrenicu u Splitu tradicionalno četvrtu godinu za redom organizra koordinacija bošnjačkih organizacija u Splitu i udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata  Splitsko-dalmatinske županije, a predsjednik te uruge Kadro Kulašin obraćajući se nazočnima istaknuo je  kako terba uložiti napor da se stradanja kao u Srebrenici više nigdje i nikada ne ponove.

– Ovim mimohodom šaljemo poruku mira, suživota i svjetla, a ujedno širiom istinu o zločinu i genocidu koji je napravljen u Srebrenici – poručio je Kulašin.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je sudjelovao u mimohodu, istaknuo je kako se mimohodom Split solidarizira sa žrtvama Srebrenice.

Zamjenik župana splitsko-dalmatinskog Luka Brčić, sudjelujući u mimohodu kao izaslanik župana Zlatka Ževrnje istaknuo je kako su Hrvati i Bošnjaci prošli slična stradanja u Domovinskom ratu te jedni za druge moraju imati razumijevanja.

Obraćajući se nazočnima na koncertu “Klape Srebrenici i Vukovaru”, Kadro Kulaši je istaknuo kako su Srebrenica i Vukovar “simboli stradanja naroda u BiH i Hrvatskoj.”

– Mi Bošnjaci branitelji Hrvatsku i BiH doživljavamo kao dvije polovice jednog srca. Kad govorimo o Srebrenici, mislimo i na Vukovar. Kad palimo svijeće za Vukovar u srcu je i Srebrenica. Naša obveza je braniti istinu o Srebrenici, Vukovaru i Domovinskom ratu – rekao je Kulašin.

Naglasio je kako se u srpnju 1995. godine dogodio “vrh spirale zla koja je započela provedbom velikosrpskog projekta.”

– Pred očima svijeta srpska je vojska pod zapovjedništvom Ratka Mladića izvršila divljački zločin i genocid nad gotovo devet tisuća ljudi. Ubijeni su samo zato jer su bili Bošnjaci (Muslimani) a svaka 14. žrtva bila je mlađa od 14 godina –  rekao je Kulašin, javlja Hina.

FENA

Share this post on social media