Zbog nedostatka ljudstva na granicama BiH zadaci se izvršavaju krajnjim naporima

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i član Komisije Šemsudin Mehmedović sastali su se s direktorom Granične policije BiH Zoranom Galićem, njegovim zamjenikom Zijadom Srabovićem, pomoćnikom Slobodanom Krstićem, kao i sa šefom Regionalne kancelarije Jug Granične policije BiH Robertom Perićem, s kojima su razgovarali o funkcioniranju te organizacione jedinice i Granične policije BiH u cjelini.

U pogledu stanja na granicama BiH, kao i u Regionalnoj kancelariji Jug, konstatovano je da se zbog nedostatka ljudstva zadaci izvršavaju krajnjim naporima. Upozoreno je na činjenicu da je kadrovska popunjenost sve izraženiji problem te naglašeno da rukovodstvo Granične policije BiH ulaže dodatne napore kako bi školovalo i obezbijedilo nove kadrove.

Kao problem istaknuto je povećanje neovlaštenog prometa opojnim drogama, a upozoreno je i na velike gužve i čekanje građana na pojedinim graničnim prelazima tokom turističke sezone. Uz postojeći problem nedostatka ljudstva, jedan od uzroka dužeg čekanja na granici jeste činjenica da je Republika Hrvatska članica Evropske unije, čime su kontrole na graničnim prelazima dodatno pooštrene.

Čelni ljudi Granične policije BiH i Regionalnog ureda Jug izrazili su nedvosmisleno opredjeljenje da nastave s provođenjem procesa jačanja odgovornosti rukovodstva i pripadnika ove državne policijske agencije, kao i sa procesom kadrovskog popunjavanja i modernizacije, s ciljem da odgovore na brojne izazove u budućnosti.

Članovi Zajedničke komisije posjetili su i granični prelaz Doljani gdje su razgovarali sa graničnim policajcima i čelnim ljudima jedinice Granične policije Doljani te se uvjerili u veoma teške uslove rada i krajnje dotrajalu infrastrukturu.

S tim u vezi, članovi  Zajedničke komisije upozorili su na to da granični policajci moraju imati bolje uslove za rad te da to treba biti jedan od prioriteta u daljnjem jačanju integriranog upravljanja granicama BiH.

Kako je najavljeno, Zajednička komisija uskoro će održati sastanak s rukovodstvom Uprave za indirektno oporezivanje BiH koja gazduju infrastrukturom na graničnim prelazima te s ministrom bezbjednosti BiH Draganom Mektićem, nakon čega će predložiti zaključke sa adekvatnim mjerama za popravljanje stanja infrastrukture na graničnim prelazima, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

 

(Fena)

Share this post on social media