Turska: U 28 općina stupili na dužnost novi načelnici

Turska: U 28 općina stupili na dužnost novi načelnici
BH Telecom

Nakon što je u okviru istrage Ministarstva unutrašnjih poslova suspendovano 28 načelnika općina u ovoj zemlji, zbog pomaganja i pružanja podrške terorističkim organizacijama PKK i FETO, danas su na njihova mjesta postavljeni novi načelnici, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju MUP-a Turske navedeno je kako je ranije došlo do izmjena u Zakonu o općnama, prema kojoj se na mjesto načelnika koji je suspendovan, u roku od 15 dana mora imenovati druga osoba.

Tako je u 28 općina u Turskoj, jutros do devet sati po lokalnom vremenu, stupilo na dužnost novih 28 načelnika.

Kada je riječ o suspendovanim načelnicima, radi se o 24 osobe koje se terete za podršku terorističkoj organizaciji PKK-KCK, te o četiri načelnika koji se terete za podršku terorističkoj organizaciji FETO.

“U demokratiji i pravnoj državi vrlo je bitan odraz volje naroda na lokalnu zajednicu. Međutim, kada općine zloupotrijebe glasove građana, porez koji plaćaju te klimu koju im pruža demokratija i budu pod utjecajem terorističkih organizacija koje štete jedinstvu i zajedništvu naše zemlje, država ima dužnost da poduzme mjere protiv onih koji štete narodnoj volji”, navedeno je u sapoćenju ministarstva.

Među općinama na koje su postavljeni novi načelnici nalaze se i gradske uprave u istočnim turskim gradovima Hakkariju i Batmanu.

Anadolu Agency

Share this post on social media