Tlo u Skoplju ne miruje: Građane večeras uznemirio novi zemljotres 4,8 Richtera

Tlo u Skoplju ne miruje: Građane večeras uznemirio novi zemljotres 4,8 Richtera

Serija zemljotresa na području Skoplja još traje, a posljednji, jačine 4,8 stepena po Richterovoj skali, uznemirio je građane makedonske prijestolnice oko 20.00 časova, javlja Anadolu Agency (AA).

Evropski mediteranski seizmološki centar objavio je da je potres registrovan u 19.54 sati, četiri kilometara sjeveroistočno od Skoplja na dubini od pet kilometara. Ranije danas u 14.20 sati zabilježen je zemljotres od 3,7 stepeni Richtera, a prije njega osjetio se i nešto slabiji zemljotres u 11.50 jačine 2.3 po Richteru. Prvi zemljotres, od 3,9 stepeni, registrovan je jučer u 6.58 sati. Neki od zemljotresa su se osjetili i u ostalim dijelovima Makedonije te u susjednoj Srbiji i na Kosovu.

Makedonsku prijestolnicu je u posljednja 24 sata uznemirio niz potresa. Najsnažniji, jačine 5,3 stepena po Richteru je zabilježen jučer u 15.10 sati.

Centar za upravljanje krizama saopštio je danas da je od jučer primio oko 300 dojava građana zbog štete nastale uslijed zemljotresa. Makedonski glavni grad je u julu 1963. godine pogodio snažan zemljotres jačine 6,1 stepeni, u kojem je više od 1.000 ljudi izgubilo život, a uništeno preko 80 posto grada.

Anadolu Agency

Share this post on social media