Hrvatska: Na svečanom bajramskom prijemu promovirana Zagrebačka deklaracija (FOTO)

Hrvatska: Na svečanom bajramskom prijemu promovirana Zagrebačka deklaracija (FOTO)

U Islamskom centru u Zagrebu priređen je svečani bajramski prijem za najviše državne i vjerske dužnosnike kojima su uručeni primjerci sedmojezične Zagrebačke deklaracije, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, obraćajući se prisutnima, istaknula je kako je u Hrvatskoj ove godine obilježeno sto godina institucionalizacije islama. Predsjednica je izjavila kako je riječ o punoj uključenosti hrvatskih muslimana u sva područja društva.

Poručila je kako je „izgradnje kulture vjerskog suživota u okrilju domovinskoga zajedništva trajna zadaća“. Predsjednica je svim okupljenim vjernicima čestitala Kurban bajram.
Zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović istaknuo je kako muslimani u Hrvatskoj „žive život, a ne suživot“.

„Ovdje žive svi zajedno slaveći i veličajući jednoga jedinoga Boga na različite načine na što smo mi muslimani ovdje ponosni i što je trajna vrijednost koju želimo očuvati i razvijati“, poručio je muftija Hasanović.

Muftija je istaknuo još jednom kako je model uključenosti zagrebačkih i hrvatskih muslimana uzoran primjer za cijeli svijet.

Muftija je ovom prigodom promovirao Zagrebačku deklaraciju, koja je nastavak Marakeške deklaracije, a koja promovira model Republike Hrvatske kao zapadni model rješenja muslimanskog pitanja, kao i način rješavanja kršćanskog pitanja na istoku.

U izradi Zagrebačke deklaracije, prevedene na 7 svjetskih jezika, sudjelovala su 52 najveća muslimanska autoriteta, istaknuo je muftija.

Hasanović je obećao kako će primjerci Zagrebačke deklaracije doći do svih relevantnih čimbenika današnjice.

Na svečanom prijemu u Islamskom centru, uz predsjednicu, nazočili su i predsjednik Sabora Željko Reiner, tehnički premijer Tihomir Orešković, ministri iz Vlade, saborski zastupnici, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, židovske zajednice, manjinskih vjerskih zajednica, veleposlanici, predstavnici sveučilišne zajednice i Grada Zagreba.

Anadolu Agency

Share this post on social media