Hrvatska: Zoran Milanović napustio sjednicu Predsjedništva SDP-a

Zoran Milanović napustio sjednicu Predsjedništva SDP-a

Na Iblerovom trgu je započela sjednica Predsjedništva SDP-a na kojoj će se razmotriti kandidature za novoga stranačkog predsjednika nakon što je Zoran Milanović najavio svoje povlačenje sa stranačkog vrha, javlja Anadolu Agency (AA).

Zoran Milanović je sjednicu Predsjedništva napustio vrlo brzo i prepustio vođenje sjednice Milanki Opačić, da bi novinarima dao izjavu. Istaknuo je kako u stranci SDP ima jako puno dobrih kandidata, odličnijih nego u vrijeme njegova izbora, te kako ne želi podržati nikoga kako ne bi utjecao na tijek unutarstranačkih izbora.

“Moraju izabrati lidera sa srcem i razumom”, bio je kratak Milanović i dodao kako je on bio izabran po istim kriterijima.

“Ljevicom se u Hrvatskoj nekada brisao pod, a sad je drukčije. Ne želim da nas se boje, ali kada je trebalo da im pokažemo zube, pokazali smo”, rekao je.

Naglasio je kako Hrvatskoj treba stabilna Vlada. Najavio je kako će u Saboru u početku voditi klub zastupnika, ali kako u Saboru neće ostati do kraja mandata, te kako će nakon toga potražiti “neku drugu zadovoljštinu u životu”.

Na pitanje hoće li time izdati velik broj glasača, s obzirom da je na izborima dobio najviše preferencijalnih glasova, kazao je kako su građani za njega glasali da bude premijer, a ne zastupnik.

“Bez jake stranačke podrške parlamentu nema stabilne Vlade”, rekao je Milanović.

Uoči početka sjednice Predsjedništva SDP-a novinarima se obratio i SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu koji je u ponedjeljak najavio svoju kandidaturu za čelnika SDP-a Tonino Picula.

Picula je kazao kako će se za predsjednika SDP-a kandidirati više članova koji će biti birani sistemom jedan član jedan glas. Picula predlaže da se unutarstranački izbori održe što prije kako bi SDP što prije počeo funkcionirati kao oporba u Saboru i pripremati se za lokalne izbore.

Najavio je kako će u slučaju da bude izabran za predsjednika SDP-a zadržati svoj mandat u EP-u.

Prema statutu stranke, SDP bi novoga predsjednika trebao dobiti do kraja studenoga ove godine. Do kraja tjedna očekuje se i sjednica Glavnog odbora SDP-a, koji bi trebao odrediti datum izbora novog čelnika.

(AA)

Share this post on social media