Policija objavila detalje teškog udesa kod Sinja

Policija objavila detalje teškog udesa kod Sinja
Policija objavila detalje teškog udesa kod Sinja

Splitsko-dalmatinska policija utvrdila je, nakon nesreće u kojoj su rano jučer u Brnazama kod Sinja u Audiju A6 poginula četiri migranta, a pet ih je povrijeđeno, da su na područje Hrvatske ušla tri automobila sa 16 migranata.

Smrtno su stradala četiri muškarca, uključujući vozača iz Moldavije, dok identitet preostale trojice nije utvrđen jer nisu imali dokumente, rekao je na vanrednoj je konferenciji za novinare načelnik splitsko-dalmatinske policije Marko Srdarević.

U bolnicu je prevezeno pet osoba, među kojima je dijete u dobi do 12 godina i dijete staro oko 15 godina, saopštio je Srdarević, dodavši kako pretpostavljaju da je riječ Afganistancima i Sirijcima.

Dvoje maloljetnika zadobilo je po život opasne tjelesne povrede zbog kojih su zadržani u splitskoj bolnici i ljekari im se po posljednjim podacima bore za život, dok je peta osoba lakše povrijeđena.

Policija je obavila razgovor s muškarcem iz Afganistana koji im je rekao da je platio prebacivanje i da mu je to bio četvrti pokušaj ulaska.

Osim Audija A6 poljskih oznaka, policija je pronašla još dva vozila, poljskih i mađarskih oznaka, a za sva tri je utvrđeno da su jutros ušla na sinjsko područje preko autoceste A1. Dva od tri vozila s migrantima pronađena su na širem području Ugljana.

U tri vozila bilo je 16 migranata, među kojima i tri osobe nad kojima se zbog sumnje u više krivičnih djela provodi kriminalističko istraživanje.

Osim Sirijaca i Afganistanaca, u vozilima su zatečene dvije osobe iz Moldavije i jedna iz Rumunije.

Saobraćajna nesreća dogodila se jučer oko 7 sati na državnoj cesti u Brnazama kod Sinja, kada je Audi A6 u kojem je bilo devet osoba velikom brzinom udario u zid obližnje trafostanice.

Nastradalim putnicima prvu pomoć do dolaska medicinskih ekipa pružili su policajci i građani. Srdarević je rekao da su policajci zbog prizora na terenu pod šokom i primaju psihološku podršku.

Uviđajem su utvrđeni elementi krivičnih djela dovođenja u opasnost života te protuzakonitog ulaska u Hrvatsku. S obzirom na to da je vozač Audija A6 smrtno stradao, policija će Državnom tužilaštvu uputiti poseban izvještaj.

Županijsko državno tužilaštvo je saopštilo da je prema dosad utvrđenom do udesa došlo kada je vozač Audija neposredno prije raskrsnice sletio s kolovoza i udario u kameni zid.

Naloženo je provođenje prometno-tehničkog vještačenja radi utvrđivanja okolnosti pod kojima se dogodila nesreća te toksikološko vještačenje krvi i urina vozača te putnika iz automobila.

Patria

Share this post on social media