Turska: Teatar star 2.200 godina za posjete bi mogao biti otvoren u toku tri godine

Teatar u Laodikyi, jednom od najvažnijih antičkih gradova u Anadoloiji, star 2.200 godina u roku od tri godine bi mogao biti otvoren za turističke obilaske, javlja Anadolu Agency (AA).

Iskopavanja i restaruacija teatra počela je u januaru ove godine, dok iskopavanja na području grada traju već duže od deceniju.

Vođa iskopavanja Celal Simsek kazao je da su ove godine vršena iskopavanja u dva dijela, jedan je agora koja se prostirala na 35.000 kvadratnih metara, dok je drugi teatar.

“Laodikya je veliki grad i tu imaju dva antička teatra. Ove godine smo počeli iskopavanja i restauraciju na helenističkom teatru. Jedan od naših glavnih ciljeva je da iskopavanja i restauraciju završimo u roku tri godine”, istakao je Simsek.

Prema njegovim riječima, prečnik helenističkog teatra iznosi 94 metra, a sjeverni teatar napravljen u drugom stoljeću ima prečnik od 124 metra.

Gradovi tog područja bili su vrlo napredni kada je u pitanju trgovina. Pored toga, iz pronađenih natpisa vidljivo je kako su se sastanci vezani za trgovinu, ali i donošenje odluka održavali u sjevernom teatru.

Teatar napravljen prije 2.200 godina, odnosno u doba helenizma, mogao je primiti 15.000 ljudi, dok je sjeverni teatar napravljen nekoliko stotina godina kasnije imao kapacitet od 20.000 ljudi.

(AA)

Share this post on social media