Održan sastanak članica sistema COBISS.BH

Održan sastanak članica sistema COBISS.BH
Održan sastanak članica sistema COBISS.BH - photo: FENA

Sastanak predstavnika članica sistema COBISS.BH (Kooperativni online bibliografski sistem i servisi), koji čine Virtualnu biblioteku Bosne i Hercegovine (VIBBiH) održan je u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH, saopćeno je iz te institicije.

Skupu su prisustvovali bibliotekari iz tridesetak biblioteka, a dobrodošlicu im je poželio direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke (NUB) BiH Ismet Ovčina.

Tokom sastanka se razgovaralo o brojnim aktivnostima vezanim za primjenu COBISS-a u Bosni i Hercegovini.

Evropska unija obavezuje zemlje članice na implementaciju 20 osnovnih servisa javne uprave kao punih elektronskih servisa među kojima su i “elektronski katalozi javnih biblioteka…”.

U sistem COBISS.BH je uključeno 57 biblioteka, kao i svi javni univerziteti, dva privatna univerziteta, veliki broj javnih biblioteka i specijalne biblioteke (Akademija nauka i umjetnosti BiH, Parlamentarna skupština BiH i druge).

COBISS.Net je mreža nacionalnih COBISS sistema (Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makodonije, Slovenije, Srbije, Bugarske, Albanije) u kojima djeluje 1.377 biblioteka.

Sastavni dio sistema COBISS.BH je i informacioni sistem o istraživačkoj djelatnosti u Bosni i Hercegovini nazvan E-CRIS.BH (www.ecris.ba ). E-CRIS.BH sadrži podatke o istraživačima, istraživačkim organizacijama, odjeljenjima i projektima u Bosni i Hercegovini.

Informacioni sistem o istraživačkoj djelatnosti u BiH E-CRIS.BH sadrži podatke o 85 istraživačkih organizacija i 2.169 istraživača, navodi se u saopćenju.

FENA

Share this post on social media