Novi pokrivač na Ka’bi postavlja se na hidžretsku novu godinu

BH Telecom

Delegacija Ureda za hadž i umru Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini posjetila je kompleks El-Kisva u kojem se izrađuje pokrivač za Ka’bu.

Abdul-Hamid Said el-Malki, zamjenik generalnog direktora kompleksa El-Kisva, galerija i muzeja, ovom prilikom iskazao je zadovoljstvo posjetom delegacije Ureda za hadž i umru. Naša delegacija je istakla da muslimani u BiH cijene rad i zalaganje kompleksa El-Kisva, te su zahvalili na brizi za Ka’bu prema kojoj se svi muslimani okreću pet puta dnevno.

„U našim ste dovama i neizmjerno cijenimo sve što činite na hizmetu dinu i muslimanima“, rekao je reisul-hudžaž prof. dr. Enes Ljevaković.

Šef Ureda za hadž i umru Dževad Hadžić je zahvalio saudijskim zvaničnicima na olakšicama i unapređenju organizacije ovogodišnjeg hadža.

Kisva se prije mijenjala na Dan Arefata, a sada će se to desiti 1. muharema, kada će stari pokrivač biti opran Zemzem vodom, nakon čega će njegovi dijelovi biti poslani u muzeje ili poklonjeni pojedinim zvaničnicima. Pema kalendaru to je 29. juli kada nastupa iza akšama 1. muharem ili 1444. hidžretska nova godina.

Oko 200 ljudi u Mekki je radilo na pripremi kisve u čiju izradu je utrošeno oko 700 kilograma čiste svile i 120 kilograma zlata i srebra. Pokrivač se sastoji od četiri dijela na kojima je ispisana sura El-Ihlas. Izrada pokrivača sastoji se od nekoliko faza, među kojima su bojenje svile, ukrašavanje platna, kao i spajanje dijelova.

Izrada Kisve može potrajati između osam i 11 mjeseci. Svila bijele boje dovozi se iz Italije, a u fabrici se pere i farba u crno. Potom ide na preradu. Nakon toga platno se ukrašava zlatnim i srebrenim vezom, a potom njegovi dijelovi budu spojeni. Izrada pokrivača za Ka’bu košta oko šest miliona eura.

Patria

Share this post on social media