Ukrajina traži odgovor kako se ikona koju je Dodik poklonio Lavrovu našla u BiH

Ukrajina traži odgovor kako se ikona koju je Dodik poklonio Lavrovu našla u BiH
Ukrajina traži odgovor kako se ikona koju je Dodik poklonio Lavrovu našla u BiH
BH Telecom

Diplomatski skandal koji je izbio nakon što je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poklonio ikonu staru 300 godina ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu ne jenjava. 

Sumnja se da je ikona iznijeta iz Luganska, grada na istoku Ukrajine koji se nalazi na teritoriji koja je od 2014. godine pod kontrolom proruskih snaga, piše BBC na srpskom jeziku.

Ikonu je Dodik poklonio Lavrovu 14. decembra, tokom posjete ruskog ministra Bosni.

Iz kabineta Milorada Dodika nisu odgovorili na pitanja BBC-ja na srpskom. Prema pisanju medija u BiH, Dodik je Lavrovu poklonio ikonu sa pečatom, koji svedoči o tome da je u vlasništvu sovjetske Ukrajine.

Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini je 16. decembra uputila je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH, sa pitanjem kako je ikona dospjela u BiH.

Naše diplomate će se u narednih nekoliko dana sastati sa bosanskim kolegama“, kaže portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko za BBC na ukrajinskom.

Dodao je da će javnost biti obaviještena o ishodu sastanka.

Iz ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova dodaju da su diplomate za poklon saznale iz medija, zahvaljujući fotografijama pečata koji navodno potvrđuje njeno ukrajinsko poreklo.

Želimo objašnjenje kako se ikona uopšte našla u Bosni i Hercegovini, ali i kako je došlo do odluke da bude poklonjena ruskom ministru” zaključuje Nikolenko.

U noti koju je ambasada Ukrajine uputila bosanskim diplomatama između ostalog se navodi da je Lugansk „na teritoriji koja je pod okupacijom Rusije”, pa bi eventualno prikrivanje informacija o tome kako je ikona dospjela u Bosnu moglo da se protumači kao „podrška agresivne ruske politike prema Ukrajini”.

Ministrica spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković izjavila je povodom note da tužilaštvo „ima ozbiljnu osnovu da izvrši uvid kako je Dodik došao u posed otuđene ukrajinske imovine“.

Ovo nije prvi put da se Dodik našao u centru skandala sa ukrajinskim diplomatama.

U martu 2014. godine, ambasada Ukrajine kritikovala je Dodika zbog podrške koju je iskazao Rusiji povodom aneksije Krima.

Patria

Share this post on social media