Puštanje u pogon najavljeno za 6. april naredne godine: Predstavljena prva kabina buduće Trebevićke žičare

Zvaničnici Grada Sarajeva danas su ispred sarajevske Vijećnice predstavili kabinu Trebevićke žičare, koja će, prema najavama, biti otvorena 6. aprila naredne godine na Dan Grada Sarajeva, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvu kabinu, panoramsku gondolu, predstavio je dogradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka nazvavši današnji dan – svečanim gradom za Sarajevo i sve njene građane.

“Ovo je svečani dan za grad. Mislim da je ovo nastavak kontinuiteta realne priče koju pričamo zadnjih šest, sedam mjeseci. Mislim da je ova administracija Grada Sarajeva i ja lično sam prihvatio ovu funkciju iz prvog razloga, a to je žičara. Rođen sam u neposrednoj blizini žičare, i ovo je za mene jedan jako emotivan trenutak”, naglasio je Skaka.

Podsjetio je kako je italijanska firma Leitner izabrana za gradnju žičare.

Prva gondola danas je izložena Sarajlijama koji će se moći upoznati sa njenim izgledom i tehničkim karakteristikama.

“Ovo su nove gondole, nažalost, stare nismo mogli iskoritstiti. U potpunosti je čitava oprema nova. Svako obećanje koje smo do sada dali je bilo realno, ispoštovali smo svaki rok, dobavljač je obavezan da u sljedećih 15 mjeseci mora biti gotova žičara, mi ćemo uraditi sve da to bude na 6. april”, kazao je Skaka.

Predviđeno je da u pogonu žičare budu 33 kabine, svaka sa po 10 mjesta, kapaciteta 1.200 putnika na sat. Umjesto nekadašnjih 12 minuta, novom žičarom će se stizati na Trebević za sedam minuta i 15 sekundi.

Prema njegovim riječima, gondole će, kada budu puštene u pogon biti olimpijskih boja: zelena, crvena, plava, crna i žuta.

“To oslikava stanje sarajeva odnosno multietničnost grada i naše jedinstvo u tim šarenim bojama”, rekao je Skaka dodajući kako je izgleda žičare osmislio sarajevski arhitekta Mufid Garibija.

On je naglasio kako će izgradnja Trebevićke žičare gradu vratiti stari duh.

“I prijašnje su Sarajlije vodile računa o tim bojama, da to bude kako treba, samo smo mi mjesto narandžaste boje stavuili crnu, da imamo Olimpijadu. Sve smo spakovali kako treba. Cijeli dio je panoramski, gonda je staklena, to je uživanje. Kao historičar kažem, ovo je jedan povratak Sarajev,a starog Sarajeva, da se malo drugačije ovaj grad prihvata”, naglasio je Garibija.

Najveću pažnju medija i građana, nakon postavljanja gondole privukao je legendarni trener sarajevskog Fudbalskog kluba Vrbanjuša Alija Hadžiosmanović Braco koji je, nakon što je proučio dovu prvi ušao u gondolu.

Inače, Trebevićka žičara u glavnom gradu BiH s radom je počela 1959. godine. Povezivala je Bistrik na 583 metra nadmorske visine sa Vidikovcem, smještenim na 1160 metara na Trebeviću, a projektovali su je i sagradili Česi.

S dužinom od 2.100 metara, Trebevićka žičara u to vrijeme bila je najveća u regionu. Svečanim ruhom žičara je posebno zasjala 1984. godine kada je Sarajevo bio domaćin Zimskih olimpijskih igara.

Žičara, jedna od sarajevskih simbola, potpuno je uništena tokom agresije na BiH, 1992. do 1995. godine.

Ideja o ponovnoj izgradnji Trebevićke žičare dugo godina poslije rata u BiH bila je nerealizovana zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa između Grada Sarajeva i vlasnika žičare, Javnog komunalnog preduzeća GRAS koje je prošle godine dalo saglasnost da Grad Sarajevo preuzme brigu o žičari.

Iz rukovodstva Grada Sarajeva poručeno je kako će Trebevićka žičara biti najmodernije postrojenje glavnog grada BiH.

(AA)

Share this post on social media