Skupština SBK/KSB odobrila kreditno zaduženje od 12 miliona KM

Skupština Srednjobosanskog kantona odobrila je danas dugoročno kreditno zaduženje SBK/KSB od 12 miliona KM za isplate po vansudskim nagodbama iz izvršnih sudskih presuda, zaposlenicima u školstvu, unutrašnjim poslovima, pravosudnim institucijama i za naknade advokatskim kućama.

Prema ovoj odluci, SBK/KSB će se kod Intesa Sanpaolo Banke zadužiti za šest miliona KM, a za preostalih šest miliona KM kod Unicredit banke.

Odluka o kreditnom zaduženju usvojena je bez rasprave za skupštinskom govornicom, kao i predložene izmjene kantonačnog budžeta kojima je Vlada planirala njegovo povećanje za 13.145.000 KM, od čega je 12 miliona dugoročno kreditno zaduženje, a 1.145.000 KM su sredstva od neizravnih poreza.

Ministar finansija SBK/KSB, Zoran Marković, kazao je novinarima da ukupni deficit trenutno iznosi oko 30 miliona KM, ali je istaknuo da će on biti smanjen pokrivanjem duga koji postoji prema državnim službenicima i uposlenicima.

Na pitanje novinara je li očekivao da će odluka o milionskom kreditnom zaduženju SBK/KSB u Skupštini biti usvojena bez rasprave zastupnika, Marković je rekao da je na to utjecala činjenica da “svi imaju nekoga tko će dobiti novac iz ovog kredita”.

FENA/Agencija DAN

Share this post on social media