Zvizdić: Prihvaćanje aplikacije za članstvo u EU jedna od najpozitivnijih vijesti za BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ocijenio je odluku Vijeća za opće poslove Evropske unije da prihvati zahtjev BiH za članstvo u EU, “historijskim momentom za evropski put i evropsku budućnost BiH”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Dobivanje zelenog svjetla, odnosno pozitivan odgovor na aplikaciju BiH za članstvo u EU i zaključak sa kojim će početi pripreme za dobivanje upitnika predstavljaju jednu od najvažnijih faza u ovom procesu. Faza na čijoj realizaciji smo radili u zadnjih 14 mjeseci je danas uspješno okončana i ovo je zaista jedna od najpozitivnijih vijesti za BiH, za sve građane BiH za Evropsku budućnost BiH a posebno za mlade ljude koji že vrlo brzo živjeti u BiH kao članici EU”, izjavio je Zvizdić nakon odluke Evropskog vijeća.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zvizdić čestitao je svima koji su učestvovali u ovom procesu, prije svega građanima BiH na narednom izuzetno važnom koraku na putu evropskih integracija.

Na današnjoj sjednici Vijeća za opće poslove Evropske unije, kojom je predsjedavao delegirani ministar Vlade Republike Slovačke Ivan Korčok, prihvaćen je zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i dat nalog Evropskoj komisiji za pripremu upitnika za BiH.

Nakon što je zahtjev za članstvo u Evropsku uniju predat u februaru ove godine i nakon što su ispunjeni svi uslovi evropske agende koji su neophodni za razmatranje aplikacije, Vijeće Evropske unije je danas i formalno zatražilo od Evropske komisije da podnese svoje mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji. To znači da će Bosna i Hercegovina u narednom periodu dobiti set od nekoliko hiljada pitanja na koja treba dati odgovor.

(AA)

Share this post on social media