FOTO: Berba džinovskog kupusa: Glavice teže i do 40 kilograma

Berba kupusa u turskoj dolini Elbistan i ove godine privlači veliku pažnju javnosti jer glavice kupusa teže čak i do 40 kilograma, javlja Anadolu Agency (AA).

Dolina Elbistan četvrta je najveća poljoprivredna površina te vrste u Turskoj, a javnosti je poznata po uzgoju Elbistanskog kupusa, kojeg zbog veličine glavica neki nazivaju i “džinovskim kupusom”.

Proizvođač Ali Riza Daglioglu je u razgovoru sa novinarom AA istakao kako se proizvođači već četiri godine suočavaju sa problemima bolesti kupusa zbog kojih su i usjevi smanjeni sa 300 na 100 dunuma.

“Svake godine su usjevi i prinosi sve manji. Zbog bolesti kupusa prinosi su u posljednjih nekoliko godina smanjeni za 30 posto. U cijeloj regiji su isti problemi pa je cijena dobra jer je na tezgama generalno sve manje kupusa”, kazao je Daglioglu.

Ukazujući na bolesti korijena i lista kupusa, Daglioglu je kazao kako su proizvođači poduzeli određene mjere prevencije i ove godine se očekuju gubici od 20 posto, što je dosta povoljnije u odnosu na raniji period.

(AA)

Share this post on social media