Mostar: Za smještaj u Studentskom centru više zahtjeva nego mogućnosti

Mostar: Za smještaj u Studentskom centru više zahtjeva nego mogućnosti
Mostar: Za smještaj u Studentskom centru više zahtjeva nego mogućnosti - photo: FENA

U Studentskom centru Mostar u tijeku je useljavanje studenata, a u Upravi tog centra ističu kako imaju dva puta više zahtjeva za smještaj nego mogućnosti za njihov prijem.

Studenti su se za smještaj u Centar mogli prijaviti već u srpnju, prijave su završene, te se studenti uveliko useljavaju.

Studenti starijih studentskih godina, za koje je natječaj bio u srpnju, a putem kojeg je primljeno 260 najbolje rangiranih, već su u velikom broju u svojim smještajnim jedinicama. Krajem prošloga tjedna objavljena je i rang lista brucoša koji će, nakon žalbenoga roka koji je do petka, već 28. rujna imati mogućnost ući u svoje sobe – izjavila je za Fenu glasnogovornica mostarskog Studentskog centra Anita Glibić.

U Upravi ovog vodećeg centra u regiji su vrlo zadovoljni zbog velikog zanimanja studenata za smještajem u tom centru.

Prošla akademska godina je, kaže Glibić, zbog covida-19 bila jako izazovna ali su, dodaje, doskočili tim izazovima izdvajanjem dodatnih financijskih sredstava za pojačanje internetske mreže i svih epidemioloških mjera koji su morali zadovoljiti u tom trenutku.

Zbog epidemije koronavirusa i obustave nastave na mostarskom sveučilištu, Studentski centar je u mjesecu ožujku prošle godine bio prisiljen zatvoriti svoje smještajne jedinice. Međutim, već u svibnju svi su studenti tražili povrat u centar i praćenje online nastave iz svojih soba. Stoga smo odlučili financije izdvojiti u pojačanje internetske mreže, ali i svih epidemioloških mjera koje smo morali zadovoljiti – objašnjava glasnogovornica Studentskoga centra.

Napominje kako je kvaliteta smještaja dobra te da se svake godine sobe liče, pripremaju i adaptiraju, kao i da su u realizaciji projekta klimatizacije soba.

Trebali smo prošle akademske godine završiti taj projekt klimatizacije ali zbog covida -19, sada u rujnu, završena je treća faza te će od 1. lipnja sve sobe biti u potpunosti klimatizirane, a svaka soba imat će i svoj i hladnjak – navodi Glibić.

Po njezinim riječima, u Centru se provode sve epidemiološke mjere, kao što su mjerenje temperature na ulazu, postavljena su dezinfekcijska sredstva na svim površinama, sobama, kuhinji, a poštuju se i propisani razmaci za sjedećim stolovima u menzi.

Inače, osnovni uvjeti za apliciranje na natječaj, kad su starije studijske godine u pitanju, su prosjek ocjena iz prethodne akademske godine, zatim mjesto prebivališta, broj braće i sestara koji se školuju itd.

Kada su pak brucoši u pitanju gleda se prosjek ocjena iz njihovih srednjih škola, kao i gore spomenuti uvjeti.

Cijena za smještaj po studentu je 159 maraka u koju su uključena sva tri obroka, za sve dane u mjesecu, a uključene su i sve režije, internet, topla voda i slično.

Također, treba napomenuti da je Centar ove godine sklopio sporazum s NLB bankom Sarajevo koja je stipendirala prvih 20 najboljih rangiranih starijih studenata i 20 rangirani s brucoške liste u visini od po 19 maraka za prvih šest mjeseci, što znači da će ti studenti prvih šest mjeseci plaćati samo 140 maraka svoj smještaj.

FENA

Share this post on social media