AccuWeather: Balkan bi ove zime mogle pogoditi oluje i poplave

AccuWeather: Balkan bi ove zime mogle pogoditi oluje i poplave
AccuWeather: Balkan bi ove zime mogle pogoditi oluje i poplave

Iako smo tek na polovici meteorološke jeseni, AccuWeather objavio je zimske prognoze za Europu. Meteorolozi jednog od najpoznatijih meteoroloških servisa kažu kako će nadolazeća zima u južnom dijelu kontinenta umnogome podsjećati na prošlogodišnju.

Južnu Europu čeka vlažna zima, a prognoziraju da će mogućnost za oluje i nevremena pritom najveća biti u Španjolskoj, južnoj Francuskoj ili u Portugalu.

Tim meteorologa na čelu s Alanom Reppertom tvrdi kako će ove zime obilna vlaga stizati iz Mediterana preko Italije na Balkan i veći dio Turske. Zbog ovog stalnog toka vlage u ovim se područjima očekuju “oluja za olujom“.

Čak bi i umjerene količine oborina mogle rezultirati brzim otjecanjem i nabujalim rijekama koje bi dosegle točku loma, što bi moglo uzrokovati značajne poplave, upozoravaju stručnjaci.

Temperature bi ove zime u većem dijelu južne Europe trebale ostati prosječne, no u dijelovima Italije, Grčke i Balkana mogu se ponekad popeti i iznad normalnih, kaže meteorolog Tyler Roys.

Prognostičari AccuWeathera napominju da će unutarnji dijelovi istočne Europe ove zime imati neočekivano hladni zrak. Radi se o području Ukrajine, Latvije, Estonije te Slovačke i Poljske – kod njih bi temperature ove zime mogle ići i do nekoliko stupnjeva ispod normalnih.

Ista aktivna oluja koja će ove zime povećati rizik od poplava širom Italije i Balkana, mogla bi donijeti niz nepovoljnih vremenskih uslova na istoku Europe. Očekuju se česta razdoblja kiše i snijega u većem dijelu unutrašnjosti.

Sjeverna Europa se, prema trenutnim prognozama, ne bi trebala suočiti s dužim periodima nestabilnog vremena. Ne očekuju se olujna nevremena kakva su prošle godine pogodila dijelove Irske, Njemačke, Danske, Norveške i Švedske. Dugotrajno sušno vrijeme predviđa se za istočnu Francusku, Njemačku, Švedsku i Norvešku.

Prema prognostičarima AccuWeathera, temperature će tokom druge polovice zime u sjeverozapadnoj Europi pasti na gotovo normalne i ispod normalne razine.

Ciklona La Niña će povećati prilike za snijeg u Velikoj Britaniji i Irskoj, kao i na područjima od Francuske do Poljske, posebno kasnije u sezoni. Prošle zime dijelovi Ujedinjenog Kraljevstva doživjeli su svoja najsnježnija razdoblja tokom januara i februara – a prognostičari kažu da bi se to moglo ponoviti i ove zime.

Slobodna Dalmacija

Share this post on social media