CIK BiH: Tužilaštvu BiH bit će dostavljen svaki predmet o zloupotrebi ličnih dokumenata

Centralna izborna komisija BiH navela je da je nakon pravosnažnosti odluke o zaključivanju Centralnog biračkog spiska, primila određen broj prijava pojedinaca i političkih subjekata u kojima navode da je došlo do prijave za glasanje izvan Bosne i Hercegovine, glasanje putem pošte, bez znanja osobe koja je prijavljena, odnosno da je navodno došlo do zloupotrebe ličnih dokumenata, javlja Anadolu Agency (AA).

“Centralna izborna komisija BiH će kompletnu informaciju uz prateću dokumentaciju za svaki pojedinačni slučaj dostaviti Tužilaštvu BiH na nadležno postupanje. Zbog navedenog CIK BiH navodi da će tim osobama biti omogućeno biračko pravo. Sve osobe registrirane da glasaju izvan BiH bez obzira da li su se registrirale lično ili je to eventualno neko drugi uradio u njihovo ime mogu ostvariti biračko pravo u općini prebivališta u BiH na biračkom mjestu za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima. Ti glasački listići brojaće se u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu i ukoliko se desi da je za istu osobu stigao glasački paket i iz inostranstva brojaće se samo oni glasački listići iz BiH”, pojašnjeno je iz CIK-a BiH.

Centralna izborna komisija BiH navela je kako je odluka o zaključivanju Centralnog biračkog spiska, pa i izvoda iz biračkog spiska za glasanje izvan BiH putem pošte pravosnažna od 25. augusta 2016. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz CIK-a BiH su obavještavamo  da su predstvanici te državne institucije 20. septembra održali sastanak sa predstavnicima Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”.

Razgovarano je o izvještaju Koalicije “Pod lupom” o primjećenim mogućim nepravilnostima u izbornom procesu.

“Skrenuta im je pažnja da svaka prijava o eventualnoj nepravilnosti mora sadržavati normu iz Izbornog zakona BiH koja je prekršena, ime počinioca i dokaz o počinjenju prekršaja. Tek tada Centralna izborna komisija BiH može po službenoj dužnosti pokretati postupke. A sva ostala zapažanja koja eventualno ukazuju na počinjenje krivičnog djelo trebaju biti dostavljena nadležnom tužilaštvu, a Centralnoj izbornoj komisiji BiH tek na znanje. Centralna izborna komisija BiH ocjenjuje sastanak vrlo korisnim, koji će doprinijeti nastavku dobre saradnje sa Koalicijom ‘Pod lupom'”, navode iz CIK-a BiH.

(AA)

Share this post on social media