Turska: Jato flamingosa odmara na obalama jezera Beysehir (FOTO)

BH Telecom

Obale Nacionalnog parka smještenog na jezeru Beysehir, koji se smatra drugim najvećim nacionalnim parkom u Turskoj, privremeni je dom flamingosima na njihovom putu ka toplijim krajevima, javlja Anadolu Agency (AA).

Jezero Beysehir smatra se najvećim slatkovodnim jezerom u Turskoj, a posjetioci su imali priliku uživati u jatu flamingosa koji su odlučili da tu naprave “predah”.

Pored toga, mogli su se primjetiti i oni koji su tu kampovali, ali se i kamuflirali s namjerom da naprave što bolje fotografije “uglađenih, pernatih gostiju”.

Jedan od prisutnih bio je i Seyit Konyali, koji je kazao kako se na obalama jezera moglo primjetiti 25 flamingosa.

On je dodao kao će flamingosi napustiti to područje kada dobiju dovoljno energije za put.

“Pokušavamo ih, skriveni među trstikom, fotografisati jer obično ostajemo daleko, ne možemo im se približiti. Nadam se da će u budućnosti ovu teritoriju izabrati kao stalno mjesto na putu, a ne samo kao odmaralište”, pojasnio je Konyali.

Mehmet Sener, iz uprave Nacionalnog parka Beysehir istakao je kako flamingosi dolaze svake godine i da preferirarju obale jezera na kojima ima manje ljudi.

“Zbog toga ih nije moguće uvijek vidjeti. Pojedina jata flamingosa biraju jezero Beysehir da se tu odmore. Ostanu nekoliko dana, a onda nastavljaju put”, rekao je Sener.

Anadolu Agency

Share this post on social media