Članstvo u EANA-i za Fenu je najveći međunarodni uspjeh i priznanje

Članstvo u EANA-i za Fenu je najveći međunarodni uspjeh i priznanje
photo: FENA

Odluci Generalne skupštine Europskog saveza novinskih agencija (EANA) o prijemu Federalne novinske agencije (FENA) u punopravno članstvo ove organizacije prethodile su višemjesečne aktivnosti lobiranja i potvrđivanja ispunjavanja uvjeta za članstvo.  

FENA je početkom ove godine podnijela formalnu aplikaciju za članstvo, a ključni događaj u dobivanju potpore Upravnog odbora EANA-e bio je službeni dvodnevni posjet predsjednika i generalnog tajnika EANA-e Jonasa Erikssona i Erika Nylena u travnju ove godine.

Posjet redakciji Fene i razgovori s čelnim ljudima nekih od vodećih medija u BiH, profesionalnih udruga i institucija vlasti, omogućili su predstavnicima EANA-e da u okviru standardne procedure sačine izvješće o aplikaciji Fene.

U razgovoru s čelnicima medija tada je istaknuta uloga Fene u njihovim sadržajima, te je kao ključna odrednica Fene naglašeno povjerenje u objavljene vijesti. Predstavnici medija koji koriste Fenu naglasili su važnim uvođenje video-servisa kao novog sadržaja Fene koji je korisnicima dostupan od prije nekoliko mjeseci.

Video sadržaje koje Fena objavljuje redovito preuzimaju tv kuće u BiH, ali i regiji. Na taj način Fena prati svjetske trendove u agencijskom novinarstvu, gdje multimedijalni sadržaji postaju dominantni.

Predstavnici medija istaknuli su da u svojim izdanjima i programima preuzimaju vijesti Fene iz svih resora – ekonomija, sport, kultura, unutarnja i vanjska politika, ekologija, turizam… Također je naglašena i važnost Feninih najava događaja i foto servisa, jer to uredništvima medija koji su korisnici Feninih servisa omogućava bolje planiranje znajući da će ono što je najavljeno biti i ispraćeno.

Eriksson i Nylen sačinili su izvješće o ovom posjetu i prezentirali ga Upravnog odbora, a jučer i Generalnoj skupštini EANA-e u Beogradu, gdje je dvotrećinskom većinom glasova donijeta odluka o prijemu Fene u članstvo EANA-e.

EANA je utemeljena 1956. godine i jedan od njenih ciljeva je da osigurati da novinske agencije članice EANA-e posluju neovisno. Prema Statutu EANA-e samo liderska novinska agencija iz jedne zemlje može biti primljena u članstvo.

– Za nas je ovo najveći međunarodni uspjeh i priznanje. Sad nam se otvara prostor i za intenzivniju suradnju sa svim članicama EANA-e, što će se sigurno osjetiti i na broju i kvaliteti vijesti i multimedijalnih sadržaja koje ćemo nuditi našim korisnicima. Smatramo da je ovo uspjeh i za državu BiH i njena nastojanja da postane dio europskih integracija – ističe glavni urednik Fene Dejan Jazvić.

Fena je u punopravnom članstvu i Asocijacije balkanskih novinskih agencija (ABNA), a ima potpisane ugovore o suradnji i razmjeni vijesti i multimedijalnih sadržaja s vodećim agencijama iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije, Albanije, Bugarske, Rumunjske, Bjelorusije, Palestine, Kine, Indije, Pakistana, Meksika, a u pripremi su i ugovori s agencijama iz Grčke, Cipra i Armenije.

FENA

Share this post on social media